Η ΕΕ υποκύπτει και συμπεριλαμβάνει το ορυκτό αέριο και την πυρηνική ενέργεια ως μεταβατικά καύσιμα

Ύστερα από πιέσεις μιας μερίδας κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποκύπτει και συμπεριλαμβάνει στην πρόσφατη έκθεση της το ορυκτό αέριο και την πυρηνική ενέργεια ως μεταβατικά καύσιμα στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης, αναφέρει το Terra Cypria – Το Κυπριακό Ίδρυμα για την Προστασία του Περιβάλλοντος.

“Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις εισηγήσεις της συμβουλευτικής ομάδας της Επιτροπής (Technical Expert Group on Sustainable Finance) για την ταξινόμηση, η οποία είχε καταλήξει νωρίτερα στην μη συμπερίληψη των πιο πάνω επενδύσεων”, προσθέτει.

Σε ανακοίνωση που στάληκε στα ΜΜΕ την Πέμπτη το Terra Cypria – Κυπριακό Ίδρυμα για την Προστασία του Περιβάλλοντος αναφέρει ότι «αυτή η αψυχολόγητη και αντιπεριβαλλοντική διολίσθηση, φαίνεται να είναι αποτέλεσμα πολλαπλών πιέσεων από μια μερίδα κρατών μελών, τα οποία υποστηρίζουν ότι η πυρηνική ενέργεια και το ορυκτό αέριο πρέπει να θεωρούνται μεταβατικά καύσιμα στην πορεία επίτευξης της κλιματικά ουδέτερης οικονομίας» και προσθέτει ότι «ανάμεσα σε αυτές τις χώρες φαίνεται να βρίσκεται και η Κύπρος».

«Το νησί μας βρίσκεται σε μια περιοχή της Μεσογείου η οποία αναμένεται να επηρεαστεί, περισσότερο από πολλές ευρωπαϊκές και άλλες χώρες, από τις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών», αναφέρει και προσθέτει ότι «για το λόγο αυτό, θα αναμέναμε από την κυπριακή Κυβέρνηση, περισσότερη ευαισθησία και εγρήγορση στις προσπάθειες μετάβασης σε μια πράσινη και αειφορική οικονομία».

Αναφέρει επίσης ότι η προώθηση της χρήσης του ορυκτού αερίου ως βιώσιμη δραστηριότητα «είναι προβληματική» γιατί μεταξύ άλλων δεν συμβαδίζει με τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη στους 1.5 °C και τους κλιματικούς στόχους της ΕΕ για το 2030.

Όσον αφορά τη συμπερίληψη της πυρηνικής ενέργειας στην Ταξινόμηση, το Terra Cypria αναφέρει πως «φαίνεται να είναι και αυτή προβληματική και ασύμβατη ως πράσινη επένδυση».

«Η πυρηνική ενέργεια μπορεί να έχει πολλά οφέλη ως προς την μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου αλλά, εγκυμονεί πολλούς κινδύνους στην διαφύλαξη του περιβάλλοντος», καταλήγει.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ