Η δήμαρχος της Ρώμης μηνύει την τοπική κυβέρνηση του Λάτσιο για «εισβολή» αγριογούρουνων

Τα τελευταία χρόνια, πολίτες και αγρότες της Ρώμης διαμαρτύρονται για τα αγριογούρουνα, που έχουν προκαλέσει καταστροφές στη γη τους αλλά και θανατηφόρα τροχαία.

 

Τα αγριογούρουνα πιστεύεται ότι είναι υπεύθυνα για κατά μέσο όρο 10.000 τροχαία ατυχήματα ετησίως στη χώρα.

 

Η δήμαρχος της πρωτεύουσας, Βιρτζίνια Ράτζι, του Κινήματος Πέντε Αστέρων (M5S) κατηγόρησε την περιφερειακή κυβέρνηση, με επικεφαλής τον πρώην ηγέτη του Δημοκρατικού κόμματος (PD) Νίκολα Ζινγκαρέτι, ότι είναι υπεύθυνη για αυτό που περιέγραψε ως «εισβολή αγριόχοιρων» και αποτυχία ελέγχου τους.

 

Η συζήτηση αναζωπυρώθηκε τον Μάιο όταν κυκλοφόρησε ένα βίντεο που δείχνει έξι αγριογούρουνα να κλέβουν τα ψώνια μιας γυναίκας που μόλις είχε βγει από ένα σούπερ μάρκετ κοντά στη Ρώμη.

 

Τα ζώα, τέσσερα ενήλικα και δύο μικροί αγριόχοιροι, φαίνεται να καταδιώκουν τη γυναίκα καθώς οπισθοχωρεί, προσπαθώντας μάταια να τα κρατήσει μακριά. Στη συνέχεια αναγκάζεται να ρίξει τη σακούλα με τα ψώνια στο έδαφος, στην οποία ορμάει αμέσως ένα αγριογούρουνο.

Τον περασμένο Οκτώβριο, η Ράτζι διέταξε έρευνα όταν αστυνομικοί πυροβόλησαν και σκότωσαν οικογένεια με αγριογούρουνα σε παιδική χαρά κοντά στο Βατικανό. Η εκδήλωση προκάλεσε διαμαρτυρίες ακτιβιστών για τα δικαιώματα των ζώων.

 

Μια έκθεση της Coldiretti, της μεγαλύτερης ένωσης αγροτών της χώρας, ανέφερε ότι σημειώνεται ένα περιστατικό με αγριογούρουνο κάθε 48 ώρες.

 

Ιταλοί αγρότες, κτηνοτρόφοι και βοσκοί πραγματοποίησαν διαμαρτυρία τον Ιούλιο μπροστά στο κοινοβούλιο της Ρώμης ενάντια στην «εισβολή» αγριόχοιρων σε αγροτικές εκτάσεις και πόλεις σε όλη τη χώρα, ζητώντας από την κυβέρνηση να λάβει μέτρα.

 

Τα πανό έγραφαν: «Μετά τον Covid, η πανούκλα του αγριόχοιρου» και «Ας υπερασπιστούμε τη γη μας».

 

Η ένωση είπε ότι η αύξηση του αριθμού των ζώων σε ορισμένες ιταλικές περιοχές δεν ήταν βιώσιμη και ζήτησε από τις αρχές να παρέμβουν.

 

«Πρέπει να δράσουμε το συντομότερο δυνατό και να εμπλέξουμε τον στρατό αν χρειαστεί», ανέφερε σε δήλωσή της η Coldiretti τον Απρίλιο.

 

Εκτιμάται ότι περίπου δύο εκατομμύρια αγριογούρουνα περιφέρονται στην Ιταλία και το κυνήγι τους είναι ένα δημοφιλές χόμπι. Εξάλλου, το κρέας του αγριόχοιρου είναι ένα βασικό συστατικό της κουζίνας της Τοσκάνης.

 

Με πληροφορίες του Guardian

πηγηLifo.gr

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ