Για πρώτη φορά στην Κύπρο επιβάλλεται εξώδικο πρόστιμο ύψους 21.000 ευρώ για δηλητηρίαση ειδών της άγριας ζωής

Εξώδικο πρόστιμο ύψους 21.000 ευρώ για θανάτωση άγριων πτηνών με τη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων εκδόθηκε προ ημερών από τις διωκτικές αρχές. Η επιβολή ποινής είναι μία μεγάλη πρόοδος που θα μπορούσε να αποτρέψει παρόμοιες παράνομες ενέργειες που έχουν καταστροφικό αντίκτυπο στη βιοποικιλότητα της Κύπρου.

Το εξώδικο πρόστιμο βασίζεται σε αδικήματα που φαίνεται να έγιναν τον Δεκέμβριο του 2021, όπου τρία αρπακτικά πτηνά -δύο Σπιζαετοί και ένα Διπλοσιάχινο- βρέθηκαν νεκρά σε περιοχή της κοινότητας Διερώνας στην επαρχία Λεμεσού. Ο εντοπισμός των πιο πάνω πτηνών έγινε μέσω των ενδείξεων που εξέπεμπε ο δορυφορικός πομπός που έφερε ο ένας εκ των δύο Σπιζαετών και αποτέλεσε την αιτία για την κινητοποίηση της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας και τη διερεύνηση που ακολούθησε στην περιοχή σε συνεργασία με την Αστυνομία.

Κατά την έρευνα εντοπίστηκαν τα νεκρά πτηνά σε υποστατικό, καθώς και άλλα τεκμήρια, τα οποία μετά από περεταίρω διερεύνηση και επιστημονικές αναλύσεις συνδέθηκαν με συγκεκριμένο πρόσωπο στο οποίο επιδόθηκε εξώδικο για το αδίκημα της θανάτωσης άγριων απειλούμενων πτηνών με τη χρήση δηλητηρίου και το αδίκημα της εκ προθέσεως θανάτωσης και/ή σύλληψης προστατευόμενου άγριου πτηνού. Η νεκροψία και οι σχετικές τοξικολογικές αναλύσεις στα νεκρά πουλιά έδειξαν ότι ο θάνατός τους οφειλόταν στην εξαιρετικά τοξική και απαγορευμένη ουσία carbofuran.

Στο ύποπτο πρόσωπο επιβλήθηκε εξώδικο πρόστιμο 21.000 ευρώ για πολλαπλά αδικήματα, βάσει των προνοιών του περί Προστασίας και Διαχείρισης Άγριων Πτηνών και Θηραμάτων Νόμου του 2003 (Ν. 152(I)/2003). Σε περίπτωση μη πληρωμής του εξωδίκου ο ύποπτος θα οδηγηθεί ενώπιον δικαστηρίου. Σύμφωνα με τις πρόνοιες της πιο πάνω νομοθεσίας το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει ποινή φυλάκισης μέχρι 3 χρόνια ή χρηματική ποινή μέχρι €20.000 ή συνδυασμό αυτών, για κάθε αδίκημα ξεχωριστά!

Είναι η πρώτη φορά στην Κύπρο που τεκμηριώνεται το αδίκημα της χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων και θανάτωσης άγριων πτηνών με τη χρήση δηλητηρίου. Ο νόμος προνοεί ιδιαίτερα αυστηρές ποινές για θανάτωση απειλούμενου είδους, όπως ο Σπιζαετός σε αυτή την περίπτωση. Η άμεση κινητοποίηση και ο συντονισμός μεταξύ των αρμόδιων αρχών για τη ενδελεχή διερεύνηση της υπόθεσης, περιλαμβανομένης της Αστυνομίας, της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας, του Γενικού Χημείου του Κράτους, των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών και του Τμήματος Γεωργίας, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο. Τέτοια αποτελέσματα προκύπτουν όταν γίνονται στοχευμένες προπάθειες από πολλούς ενδιαφερόμενους φορείς για να αναπτύξουν τις ικανότητες και τις γνώσεις τους στη δικανική διερεύνηση εγκλημάτων άγριας ζωής, μέσω της συμμετοχής στο Wildlife Crime Academy, μια πλατφόρμα μάθησης που χρησιμοποιεί βέλτιστες πρακτικές από την Ισπανία.

Η Μέλπω Αποστολίδου, Συντονίστρια Προγραμμάτων στο BirdLife Cyprus, δήλωσε: «Η κατάληξη των προσπαθειών όλων σε συγκεκριμένο ύποπτο σηματοδοτεί ένα ορόσημο για τα κυπριακά δεδομένα και η επιβολή ποινής είναι μία θετική εξέλιξη στις εντατικές προσπάθειες που γίνονται από όλους τους εμπλεκόμενους για την καταπολέμηση της τοποθέτησης δηλητηριασμένων δολωμάτων στην ύπαιθρο. Θεωρούμε ότι πλέον και η Κύπρος είναι στο ώριμο στάδιο να ακολουθήσει το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών και να επενδύσει ακόμα περισσότερα στις προσπάθειες πρόληψης και καταπολέμησης του παράνομου φαινομένου της δηλητηρίασης της άγριας ζωής. Ενδεικτικά αναφέρω ότι το 2019, στην Ισπανία τρία πρόσωπα καταδικάστηκαν σε 2 χρόνια και 8 μήνες φυλάκιση και επιβολή αποζημίωσης ύψους €67.538 για την αποκατάσταση της ζημιάς που προκάλεσαν.»

Η τοποθέτηση δηλητηριασμένων δολωμάτων στην ύπαιθρο αποτελεί ένα έγκλημα κατά της άγριας ζωής που έχει οδηγήσει εμβληματικά είδη πουλιών, όπως ο Γύπας, στα πρόθυρα της εξαφάνισης στην Κύπρο. Ενδεικτικά σημειώνεται ότι, από το 2005 δηλητηριάστηκαν 31 Γύπες αφήνοντας την Κύπρο σήμερα με μόνο 9 Γύπες. Αυτός ο πληθυσμός ενδυναμώνεται με την εισαγωγή πουλιών από την Ισπανία στο πλαίσιο του προγράμματος «Ζωή με τους Γύπες».

Τέλος, πισημαίνεται ότι όλα τα περιστατικά δηλητηρίασης πρέπει να τυγχάνουν διεξοδικής διερεύνησης για τον εντοπισμό των υπόπτων και την ποινική δίωξή τους. Προς τον σκοπό αυτό καλείται το κοινό να συνδράμει σε αυτή την προσπάθεια καταγγέλλοντας και αναφέροντας περιστατικά αυτού του είδους εγκλήματος κατά της άγριας ζωής στις Ομάδες Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας στο 99267916 ή 99255086 και στον τοπικό αστυνομικό σταθμό.

 

f036d4ef de29 ecb0 24c4 5ae22ab134561

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ