Φροντίστε το κατοικίδιο όταν κάνει κρύο

ισωσ σε ενδιαφερουν

Ο χειμώνας και η παγωνιά που τον συνοδεύει, μη νομίζετε ότι δεν «αγγίζει» τα κατοικίδιά σας επειδή διαθέτουν τρίχωμα.

Μπορεί ορισμένα να έχουν ανθεκτικότητα στο κρύο, όμως κάποια άλλα είναι ευάλωτα.

Μάθετε, λοιπόν, από τον κτηνίατρο, Ελευθέριο Γινάργυρο, πώς πρέπει να φροντίσετε το κατοικίδιο σας τις κρύες ημέρες και νύχτες, αλλά και τι πρέπει να προσέξετε.

«Αν και οι περισσότεροι είμαστε αρκετά ενημερωμένοι σχετικά με τους κινδύνους που κρύβουν οι υψηλές θερμοκρασίες για τα ζώα μας, δυστυχώς δεν συμβαίνει το ίδιο και με τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Υπάρχει η αντίληψη ότι τα περισσότερα ζώα εμφανίζουν μεγάλη αντοχή στο κρύο και, επομένως, δεν χρειάζεται να κάνουμε και πολλά πράγματα.

Αυτό, όμως, δεν ισχύει ακριβώς. Ο κρύος καιρός μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα «ύπουλος» για τα ζώα μας. Ας δούμε κάποια πράγματα που θα πρέπει να προσέχουμε τους κρύους μήνες του χρόνου.

● Να γνωρίζουμε τα όρια του ζώου μας: Αν και κάποιες φυλές, ιδιαίτερα αυτές με πιο μακρύ τρίχωμα (π.χ. husky), έχουν αυξημένες αντοχές στο κρύο, αυτό δεν ισχύει για όλα τα ζώα.

Γενικότερα η αντοχή τους στο κρύο εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως το μάκρος της τρίχας, η ηλικία, η θρεπτική κατάσταση, η κατάσταση της υγείας τους κ.ά. Ίσως, το καλύτερο θα ήταν σε ζώα που ανήκουν σε ευαίσθητες ομάδες (π.χ. υπερήλικα, πολύ νεαρά, ή με πολύ κοντό τρίχωμα), να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στη βόλτα και, αν χρειαστεί, να μειώσουμε τη διάρκειά της.

● Να αναγνωρίζουμε τα σημάδια που δείχνουν ότι κάτι δεν πάει καλά. Δηλαδή: Αν κατά τη διάρκεια της βόλτας το κατοικίδιό σας τρέμει, είναι ανήσυχο, σταματά συχνά, ή ψάχνει συνεχώς ζεστά μέρη για να χωθεί, καλύτερα να επιστρέψετε γρήγορα στο σπίτι, καθώς όλα αυτά θα μπορούσε να είναι τα πρώτα συμπτώματα υποθερμίας. Αν συνεχίζονται, θα πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με τον κτηνίατρό σας.

● Σωστή ιατροφαρμακευτική φροντίδα: Τα κρύα διαστήματα του χρόνου μπορεί να αποβούν ιδιαίτερα δύσκολα για ζώα που πάσχουν από συγκεκριμένες παθήσεις, όπως αρθριτικά, ή ορμονοπάθειες. Οπότε, μην αμελείτε την ιατροφαρμακευτική περίθαλψή τους και την επιπλέον βοήθεια που χρειάζονται αυτήν την περίοδο.

● Ενημερωμένα στοιχεία επικοινωνίας σε chip ή κολάρο: Τα ζώα χάνονται πολύ εύκολα μέσα στον χειμώνα, γιατί το χιόνι ή ο παγετός μπορεί να κρύψουν γνώριμα γι’ αυτά σημάδια ή μυρωδιές, που τα βοηθάνε να προσανατολιστούν. Φροντίστε, οι πληροφορίες επικοινωνίας που υπάρχουν στο chip ή στο κολάρο τους, να είναι ενημερωμένες.

● Εξασφάλιση προστασίας: Επειδή μπορεί να μην είναι εύκολο να έχουμε όλα τα κατοικίδια μέσα στο σπίτι συνέχεια, φροντίστε, τουλάχιστον γι’ αυτά που είναι έξω, να υπάρχει ένας χώρος, προστατευμένος από το κρύο. Ιδανικά, να είναι εξοπλισμένος με κουβερτούλες ή με καλύμματα. Μεριμνήστε, επίσης, να προμηθευτείτε με ειδικά θερμαινόμενα bowl, έτσι ώστε να μην παγώνει το φαγητό τους.

● Προσέξτε ιδιαίτερα τις δηλητηριάσεις: Τα περισσότερα αντιψυκτικά υγρά ή spray που χρησιμοποιούνται, είναι ιδιαίτερα τοξικά για τα ζώα μας. Φροντίζετε να καθαρίζετε διεξοδικά τα κατοικίδιά σας και να μην έχουν, σε καμία περίπτωση, πρόσβαση σε αυτά.

● Τσεκάρετε το αμάξι σας πριν ξεκινήσετε: Τα καπό του αυτοκινήτου είναι για τις περισσότερες γάτες πολύ καλές κρυψώνες, και μέρη για να αποφύγουν το κρύο. Καλού – κακού, πριν ξεκινήσετε, χτυπήστε ελαφρά το καπό, ή απαλά την κόρνα, προκειμένου να απομακρύνετε τους τετράποδους «λαθρεπιβάτες».

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

Κύπρος: Σχέδιο Κανονισμών που ρυθμίζουν την κατοχή ζώων συντροφιάς

Ρυθμιστικό πλαίσιο για την πώληση και κατοχή ζώων συντροφιάς - Νέους Κανονισμούς ενέκρινε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο Ακόμα μία σημαντική αλλαγή προωθείται, στη βάση του...

Αυστραλία: Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος της Unesco έχασε τα μισά κοράλλια του σε 25 χρόνια

Τα μισά από τα κοράλλια του Μεγάλου Κοραλλιογενούς Υφάλου στην Αυστραλία χάθηκαν τα τελευταία 25 χρόνια, δήλωσαν σήμερα επιστήμονες, προειδοποιώντας ότι η κλιματική αλλαγή...

Επικίνδυνα παράσιτα: Πως να προστατεύσουμε τα κατοικίδια

Πηγή κινδύνου για τον σκύλο και τη γάτα είναι τα παράσιτα, αιτία σοβαρών ασθενειών, που απειλούν ακόμη και τη ζωή τους. Ευτυχώς, υπάρχει τρόπος...

ΕΙΔΗΣΕΙΣ