Έρευνα euronews: Πολίτες και κλιματική αλλαγή

ισωσ σε ενδιαφερουν

Τα τελευταία χρόνια εκφράζεται ως σημαντική προτεραιότητα από πολιτικούς και ψηφοφόρους στην Ευρώπη. Ωστόσο, παρά την γενική παραδοχή, οι στάσεις και συμπεριφορές για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής διαφέρουν από χώρα σε χώρα. Σε συνεργασία με την δημοσκοπική εταιρεία Redfield and Wilton το euronews ερεύνησε τις απόψεις των πολιτών σε τέσσερις μεγάλες πόλεις.

Παρά τον αυξανόμενο σκεπτικισμό σε σχέση με την υπερθέρμανση του πλανήτη σε κάποια μέρη του κόσμου, οι δυτικοευρωπαίοι στην συντριπτική τους πλειοψηφία θεωρούν ότι ο άνθρωπος είναι υπεύθυνος για την κλιματική αλλαγή. Σε ποσοστό 69% οι Βρετανοί και 81% οι Ιταλοί. Το υψηλότερο ποσοστό αρνητών σημειώνεται στη Βρετανία.

Και υπάρχουν παρόμοια επίπεδα ανησυχίας για την ανταπόκριση της Ευρώπης και στις τέσσερις χώρες. Στη Γερμανία, την Ιταλία και τη Γαλλία το ποσοστό του πληθυσμού που θεωρεί ότι δεν γίνονται αρκετά για την αντιμετώπιση ξεπερνά το 60%. Για παράδειγμα μόλις το 14% των Βρετανών είναι ικανοποιημένο.

Και οι τέσσερις αυτές χώρες έχουν αναλάβει τη δέσμεση υπογράφοντας τη Συμφωνία του Παρισιού να μειώσουν τις εκπομπές ρύπων και να δαπανήσουν περισσότερα. Αλλά οι πολίτες είναι διατεθειμένοι να αποδεχτούν ένα οικονομικό πλήγμα για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος?

Σε γενικές γραμμές συμφωνούν. 7 στους 10 Ιταλούς θέτουν σε προτεραιότητα τα οικονομικά ζητήματα, περίπου 6 στους 10 στη Γαλλία και λίγο κάτω από τους 6 στους 10 στη Γερμανία. Στη Βρετανία το ποσοστό ξεπερνά οριακά το 50%.

Επομένως οι κυβερνήσεις θα έπρεπε να ξοδεύουν περισσότερα, αλλά οι ψηφοφόροι πόσο έτοιμοι είναι για μια τέτοια εξέλιξη όταν πρόκειται για το δικό τους πορτοφόλι; Στην ερώτηση αν θα πλήρωναν διπλάσια τιμή για προϊόντα φιλικά στο περιβάλλον, οι απόψεις είναι ακόμα πιο διχασμένες. Το ναι υπερτερεί στη Γερμανία, την Ιταλία και τη Γαλλία, ωστόσο αυτό δεν συμβαίνει και στη Βρετανία, όπου το 43% των ερωτηθέντων λέει ξεκάθαρα όχι σε κάτι τέτοιο.

Πάντως, η έρευνα αποκαλύπτει ότι υπάρχει διάσπαρτη ανησυχία σχετικά με τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής και μια γενική επιθυμία για ανάληψη δράσης.

Αλλά και πάλι στις λεπτομέρειες η συναίνεση αποδυναμώνεται. Για τα αναλυτικά συμπεράσματα της έρευνας επισκεφτείτε το euronews.com.

imagew

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας: Αργήσαμε πολύ για το όραμα του 2050

Αν το όραμα μας είναι μέχρι το 2050 η Κύπρος να λειτουργεί ως μια οικονομία που θα βασίζεται εξολοκλήρου σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ή...

Σκύλος και γάτα δεν πρέπει ποτέ να μοιράζονται την ίδια τροφή!

Θα με ρωτήσετε, ποιος ο λόγος ύπαρξης αυτού του άρθρου. Μα γιατί απλώς συμβαίνει. Πολύ συχνά οι γάτες τρώνε σκυλίσια τροφή και τις περισσότερες...

Καταγράφηκε η πιο τοξική ημέρα στο Νέο Δελχί

Είναι γνωστό πως το Νέο Δελχί είναι η πρωτεύουσα με τη χειρότερη ποιότητα αέρα παγκοσμίως, την Πέμπτη ωστόσο έζησε την πιο τοξική του ημέρα,...

gree web banner 300x250 1

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

GumActivital e1589827214613