Η επανεμφάνιση του σπάνιου αμφίβιου γεννά ελπίδες για ολόκληρο το γένος atelopus, το οποίο σχεδόν αφανίστηκε από την επιδημία της κυτταριδιομυκητίασης.
Μια Καναδή ερευνήτρια Melissa Costales από το Νιού Μπράνζουικ βρήκε στον Ισημερινό ένα είδος βάτραχου αρλεκίνου, το οποίο η επιστημονική κοινότητα φοβόταν ότι είχε εκλείψει.
Η επανεμφάνιση του σπάνιου αμφίβιου γεννά ελπίδες όχι μόνο για το είδος του αλλά και για ολόκληρο το γένος atelopus, το οποίο σχεδόν αφανίστηκε από την επιδημία της κυτταριδιομυκητίασης που έπληξε διεθνώς τα αμφίβια.
Σύμφωνα με το Good News Network, η ανακάλυψη δείγματος του βατράχου Mindo harlequin (atelopus mindoensis) στον Ισημερινό θα μπορούσε να σημαίνει ότι η μυκητιακή ασθένεια μπορεί να υποχωρήσει.
“Το γεγονός ότι επανεμφανίστηκε μετά από 30 χρόνια οφείλεται πιθανότατα στο ότι έχουν γίνει ανθεκτικοί (στην κυτταριδιομυκητίαση)”, δήλωσε η Costales, η οποία δημοσίευσε πρόσφατα μια μελέτη σχετικά με την ανακάλυψη στο περιοδικό Herpetological Notes.
Σημειώνεται ότι 13 από τα συνολικά 25 είδη βατράχων αρλεκίνων που συναντώνται στον Ισημερινό, έχουν εξαφανιστεί από τη δεκαετία του ’80. Ο αρλεκίνος Mindo ανήκει στα 13 αυτά είδη.
Ο Mindo έχει πράσινο χρώμα με κόκκινους ιριδισμούς και κίτρινη κοιλιά. Τα μάτια του είναι μαύρα και οι ίριδές τους χρυσές.