Quantcast

Ελβετία: Oλική απαγόρευση των πειραμάτων σε ζώα

Η Ελβετία,  θα γίνει η πρώτη στον κόσμο που θα απαγορεύσει τελείως τις ιατρικές δοκιμές σε ζώα.

Πάνω από 550.000 ζώα πέθαναν σε εργαστηριακές δοκιμές το 2020 στην Ελβετία, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της κυβέρνησης. Ο αριθμός περιλαμβάνει 400.000 ποντίκια και αρουραίους, σχεδόν 4.600 σκύλους, 1.500 γάτες και 1.600 άλογα. Πρωτεύοντα θηλαστικά, αγελάδες, χοίροι, ψάρια και πουλιά επίσης πέθαναν κατά τη διάρκεια δοκιμών καθώς και μετά από αυτές.

«Είναι σκληρό και περιττό να γίνονται δοκιμές σε ζώα και είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να αναπτύξουμε φάρμακα χωρίς αυτές», δήλωσε ο Ρενάτο Βέρντλι, γιατρός από τη βορειοαανατολική Ελβετία που ξεκίνησε την πρωτοβουλία αυτή στο πλαίσιο του ελβετικού συστήματος της άμεσης δημοκρατίας. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα είναι δεσμευτικό. «Δεν θα πρέπει να εκμεταλλευόμαστε τα ζώα για τους δικούς μας εγωιστικούς σκοπούς», δήλωσε ο Βέρντλι, προσθέτοντας ότι ερευνητικές μέθοδοι όπως τα βιομικροκυκλώματα (biochip) -μικρά τσιπ που φιλοξενούν πλήθος χημικών αντιδράσεων- οι προσομοιώσεις σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές ή η μικροδοσολογία ανθρώπων είναι πολύ πιο αποτελεσματικά από τα τεστ σε ζώα.

Η ένωση φαρμακευτικών εταιρειών Interpharma ισχυρίζεται ότι ο κλάδος, που περιλαμβάνει εταιρείες όπως η Roche και η Novartis, συνεισφέρει 9% στην ελβετική οικονομία, συμπεριλαμβανομένων των έμμεσων εσόδων, και παράγει σχεδόν το ήμισυ των ελβετικών εξαγωγών.

Η Interpharma ηγείται των αντιδράσεων από την πλευρά της βιομηχανίας, λέγοντας ότι θα είναι καταστροφική μια υιοθέτηση των προτάσεων αυτών.

«Η φαρμακευτική έρευνα, οι κλινικές μελέτες στα νοσοκομεία και βασικές έρευνες σε πανεπιστήμια… δεν θα είναι πλέον δυνατές», ανέφερε ο Ρενέ Μπουχόλτσερ, διευθύνων σύμβουλος της Interpharma.

Επικεφαλής φαρμακευτικών εταιρειών είπαν ότι η απαγόρευση δοκιμών σε ζώα μπορεί να οδηγήσει στο τέλος των νέων φαρμάκων.

«Νομίζω ότι έχετε δει στις εποχές της Covid πόσο σημαντικό είναι να ανακαλύπτουμε νέα εμβόλια, πόσο σημαντικά είναι τα νέα φάρμακα. Και έχουν δοκιμαστεί σε ζώα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Idorsia Ζαν-Πολ Κλοζέλ στο Reuters.

Η Μάρις βαν ντε Μπρουκ του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης διενεργεί έρευνες, εμφυτεύοντας όγκους σε ποντίκια για να μελετήσει πώς μπορεί να ενισχυθεί το ανοσοποιητικό τους σύστημα για να αντιμετωπίσει τον καρκίνο. «Διότι δεν καταλαβαίνουμε ούτε το 10% των διαδικασιών που γίνονται μέσα σε έναν όγκο, είναι αδύνατον να χρησιμοποιήσουμε υπολογιστικά μοντέλα ή καλλιέργεια κυττάρων για να καταλάβουμε την περίπλοκη βιολογία του καρκίνου», είπε.

Πριν οι επιστήμονες ξεκινήσουν ένα πείραμα σε ζώα, πρέπει να αποδείξουν ότι δεν υπάρχει εναλλακτική και ότι η έρευνά τους είναι σημαντική. «Χρησιμοποιούμε περίπου 750 ποντίκια το χρόνο. Στο τέλος του πειράματος όλα πεθαίνουν, αλλά δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική», είπε η ίδια. «Χωρίς αυτό το συγκεκριμένο πείραμα, δεν θα ήμασταν σε θέση να αναπτύξουμε θεραπείες που σώζουν ανθρώπινες ζωές».

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ