Έκοψαν τα δέντρα στο πρώην στρατόπεδο «Παναγίδη»

ισωσ σε ενδιαφερουν

Με έντονη ανησυχία και απογοήτευση, η Περιβαλλοντική Κίνηση Κύπρου μαζί με χιλιάδες ανησυχούντες πολίτες και άλλες οργανώσεις, παρακολουθεί τις ενέργειες της κυβέρνησης  να μετατρέπει ένα κρατικό τεμάχιο, το πρώην Στρατόπεδο Παναγίδη, που ανήκει στο Εθνικό Δασικό Πάρκο Ακαδημίας, σε πρώτο στάδιο σε χώρο στάθμευσης με «άγνωστο» και ζοφερό το μέλλον του.

Παρά τις διαμαρτυρίες των περιβαλλοντιστών και ευρύτερα των πολιτών και σήμερα Πέμπτη 25.06.2020, εντεταλμένοι από την κυβέρνηση συνεχίζουν την αποκοπή δένδρων!

Είναι απαράδεκτο να κόβονται δέντρα από ένα δημόσιο χώρο, σε μια πόλη που έχει μεγάλη ανάγκη από πράσινο και πάρκα και να το μετατρέπει σε τσιμέντο και άσφαλτο. Δεν έχουμε αμφιβολία ότι η κυβέρνηση με τη μέθοδο της σαλαμοποίησης μετατρέπει σταδιακά αυτό το παλιό κομμάτι του πάρκου Ακαδημίας ουσιαστικά σε χώρο εξυπηρέτησης ιδιωτικών συμφερόντων για εμπορικές «αναπτύξεις» που γίνονται σε παρακείμενο χώρο. Για τον απλό πολίτη, αυτό φαίνεται ως διαπλοκή που γίνεται στα μουλωχτά.

 

Είναι θλιβερό, η ζωή και τα τραγικά συμβάντα που συμβαίνουν σωρηδόν σε όλο τον κόσμο, να μη διδάσκουν τίποτε σε όσους παίρνουν τις αποφάσεις για το σήμερα και το αύριο των ανθρώπων και των χώρων που αυτοί ζουν. Δεν αντιλαμβάνονται ή κάνουν πως δεν αντιλαμβάνονται, πως κάθε ανθρώπινη παρέμβαση ενάντια στο περιβάλλον καταστρέφει τις φυσικές ισορροπίες, που μας οδηγούν στην κλιματική αλλαγή, στις επιδημίες και στο θάνατο των ανθρώπων.

Διερωτόμαστε με ποια λογική και με βάση ποιά νομοθεσία επιτράπηκε η κοπή τόσων δέντρων. Η κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει, αν μη τι άλλο, τον κόσμο για αυτές τις ενέργειες που τον αφορούν και επηρεάζουν την ποιότητα ζωής του. Ταυτόχρονα με το περιβάλλον, υπερασπιζόμαστε και το δικαίωμα του κοινού για ενημέρωση και πρόσβαση σε πληροφορίες που αφορούν το περιβάλλον.

Καλούμε την κυβέρνηση να ακούσει τη φωνή των πολιτών και της λογικής και να κάνει δεύτερες σκέψεις για τη χρήση του χώρου στο πρώην Στρατόπεδο Παναγίδη. Καλούμε την κυβέρνηση να εναρμονιστεί με το λαϊκό αίσθημα και την τάση που επικρατεί στην Ευρώπη και να επιστρέψει αυτό το χώρο στη φύση και στο κοινό, επαναφέροντάς τον στη φυσική του κατάσταση ως δασικό πάρκο και χώρο αναψυχής, που τόσο χρειάζονται οι πόλεις μας. Η Περιβαλλοντική Κίνηση Κύπρου μαζί με άλλες οργανώσεις, θα αντιπαραταχθεί στην επέκταση του τσιμέντου και συρρίκνωση του πράσινου για εξυπηρέτηση των οποιωνδήποτε οικονομικών συμφερόντων και σε αυτό το σημείο των πόλεών μας που κυριολεκτικά δεν αναπνέουν.

 

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

3 κατοικίδια που σας βοηθούν να απαλλαγείτε από το άγχος!

Πολλές έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί ανά διαστήματα, δείχνουν ότι τα κατοικίδια μας βοηθούν στην ψυχολογία μας. Ανάμεσα στις θετικές επιδράσεις περιλαμβάνονται η μείωση της...

10 καθημερινές συνήθειες για προστασία του περιβάλλοντος

Καθημερινά λέγονται τόσα πολλά για την κλιματική αλλαγή και για το πώς αυτή επηρεάζει τον πλανήτη μας. Το μέγεθος του προβλήματος μας δυσκολεύει να...

Κακοποίηση ζώων: Τι αποκαλύπτει για τον δράστη και τον χαρακτήρα του

Μόνο ψυχικό πόνο μπορεί να νιώσει ένας άνθρωπος που αγαπά τα ζώα, όταν ένα έλλογο ον προκαλεί σωματικές βλάβες σε ένα ζώο. Και οργή...

ΕΙΔΗΣΕΙΣ