Η ταχεία μετάβαση στην πράσινη οικονομία είναι το κοινό μας όραμα, ανέφερε ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Γιώργος Παπαναστασίου, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης το βράδυ της Δευτέρας στο Πανεπιστήμιο Frederick.
Κεντρικός ομιλητής και τιμώμενο πρόσωπο της εκδήλωσης με θέμα «Ενεργειακή Μετάβαση: Διεθνείς Καλές Πρακτικές και ο Κυπριακός Ενεργειακός Τομέας» ήταν ο Δρ Ανδρέας Πουλλικκάς, Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ), ο οποίος τιμήθηκε από το Πανεπιστήμιο Frederick για το αναγνωρισμένο διεθνές ερευνητικό και συγγραφικό του έργο στον ενεργειακό τομέα.
Σε ανακοίνωση του Πανεπιστημίου, αναφέρεται ότι στον χαιρετισμό του, ο Υπουργός αναφέρθηκε στην υλοποίηση πολιτικών για την αξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογιών και υποδομών και στην εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών σε θέματα ενεργειακής απόδοσης, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και κυκλικότητας.
Επιπλέον, χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Frederick και Διευθυντής της Έδρας UNESCO για τη Δια Βίου Μάθηση και Εκπαίδευση Ενηλίκων, Καθηγητής Γιώργος Δημοσθένους. «Η ενεργειακή μετάβαση αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας σήμερα», ανέφερε ο Καθ. Δημοσθένους. «Στο Πανεπιστήμιο Frederick είμαστε πεπεισμένοι ότι η έρευνα και η καινοτομία συνιστούν τη βάση για την αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης και είμαστε περήφανοι για τον ρόλο που έχουμε στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και λύσεων στον ενεργειακό τομέα», σημείωσε.
Στην κεντρική του ομιλία, ο Δρ Πουλλικκάς έθεσε προβληματισμούς σχετικά με την ενεργειακή στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως το 2050 τονίζοντας ότι η επιτάχυνση της χρήσης των αειφόρων ενεργειακών τεχνολογιών πρέπει να είναι το ζητούμενο. Ο Πρόεδρος της ΡΑΕΚ εξήγησε την πολυπλοκότητα των αγορών ηλεκτρισμού, επισήμανε την ανάγκη επανασχεδιασμού των ηλεκτρικών συστημάτων της χώρας και ανέφερε ότι, με σωστό προγραμματισμό και συντονισμό όλων των κρατικών φορέων, η Κύπρος θα μπορούσε να μεταμορφώσει το ενεργειακό της σύστημα σε αειφόρο έως το 2060.
Σε επίπεδο ΕΕ, ο Δρ Πουλλικκάς αναφέρθηκε στη μακροπρόθεσμη ενεργειακή στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στον τρόπο μετάβασής της από την οικονομία του άνθρακα στην οικονομία του υδρογόνου, επισημαίνοντας σειρά καλών πρακτικών για την εισαγωγή συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας στα ηλεκτρικά συστήματα με σκοπό την περαιτέρω διείσδυση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν η Πολυτεχνική Σχολή και η Έδρα UNESCO για τη Δια Βίου Μάθηση και Εκπαίδευση Ενηλίκων του Πανεπιστημίου Frederick και συντόνισε ο Καθηγητής Γιώργος Καραγιώργης, μέλος του ακαδημαϊκού προσωπικού στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Frederick.