Εισηγήσεις ΕΚΑ Πάφου αναφορικά με την αποδοτικότητα του μέτρου ΕΠΣΑ για τον αμπελουργικό κόσμο

ισωσ σε ενδιαφερουν

Σε εισηγήσεις προχωρεί η ΕΚΑ Πάφου προς τον Υπουργό Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος αναφορικά με  αποδοτικότητα του μέτρου ΕΠΣΑ ( Πράσινου τρύγου σε αμπελώνες οινοπαραγωγής της ΕΚΑ Πάφου).

Όπως αναφέρεται, ξεκινούν από σήμερα οι αιτήσεις από τον αμπελουργικό κόσμο για το μέτρο ΕΠΣΑ 1γ (Πράσινος τρύγος σε αμπελώνες οινοπαραγωγής 2019-2020) μέσω του συστήματος Αριάδνη, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ΕΚΑ Πάφου.

Μελετώντας προσεκτικά το εγχειρίδιο εφαρμογής του μέτρου και μετά από συνομιλία που είχε με αμπελουργούς και οινοποιεία της επαρχίας Πάφου η ΈΚΑ Πάφου, όπως αναφέρει διαπίστωσε ότι μέτρο αυτό ίσως να μην μπορέσει να εκπληρώσει τον βασικό του στόχο που είναι η αποκατάσταση της ισορροπίας της προσφοράς και της ζήτησης στην αμπελοοινική αγορά έτσι ώστε να αποφευχθεί η κρίση.

Για το λόγο αυτό, προστίθεται στην ανακοίνωση, η ΕΚΑ Πάφου, ετοίμασε επιστολή- σημείωμα προς τον υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος με εισηγήσεις οι οποίες σκοπό έχουν να κάνουν το μέτρο πιο αποδοτικό για το καλό των αμπελουργών αλλά και των οινοποιείων της επαρχίας μας, χωρίς να επηρεάζουν σημαντικά τον προϋπολογισμό του.

Μεταξύ άλλων η ΕΚΑ Πάφου προτείνει όπως, μεταφερθεί η διενέργεια του πράσινου τρύγου 2-3 εβδομάδες δηλαδή είτε στις 2 Ιουλίου είτε στις 9 Ιουλίου για τις όψιμες περιοχές.

Αυτό σημειώνει  θα δώσει και τον απαιτούμενο χρόνο στους λειτουργούς για να ελέγξουν τις αιτήσεις και τους απαιτούμενους ελέγχους.

Επισημαίνει δε, πως αυτό δεν θα επηρεάσει το μέτρο αφού οι όψιμες περιοχές τρυγούν τα σταφύλια τους κατά τον μήνα Οκτώβριο, και δεν υπάρχει η πιθανότητα να έχουν έτοιμα σταφύλια τον Ιούλιο.

Επιπρόσθετα σημειώνει πως αρκετοί από τους νέους αμπελώνες καρποφορούν και παράγουν από τα πρώτα χρόνια της ζωής τους, και δεν τους δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής στο μέτρο με βάση τα κριτήρια επιλεξιμότητας (ο αμπελώνας να είναι φυτεμένος μέχρι το έτος 2015).

Το πρόβλημα αυτό, όπως υποστηρίζει η ΕΚΑ Πάφου,  θα μπορούσε να λυθεί με επιτόπιους ελέγχους για να διαπιστωθεί πόσοι από τους νέους αμπελώνες παράγουν για να μπορούν να ενταχθούν στο μέτρο.

Ακόμη σημειώνει πως στην Επαρχία Λευκωσίας η μόνη ποικιλία που μπορεί να συμμετέχει στο μέτρο είναι το ντόπιο μαύρο, αναφέροντας πως έχει διαπιστώσει ότι στην Επαρχία Λευκωσίας καλλιεργείται και η ποικιλία Ξυνιστέρι σε μικρούς αριθμούς και θα μπορούσε να ενταχθεί στο μέτρο.

Επιπρόσθετα διαπιστώθηκε ότι στην Επαρχία Πάφου αρκετοί αμπελουργοί καλλιεργούν και την ποικιλία Ματάρο, η οποία είναι και υπερπαραγωγική και δεν μπορούν τα οινοποιεία να απορροφήσουν όλη την ποσότητα. Εισηγούμαστε όπως ενταχθεί και αυτή η ποικιλία έτσι ώστε το μέτρο να γίνει πιο αποδοτικό.

Η ΕΚΑ Πάφου, συνάμα διαπιστώνει ότι τα οινοποιεία πολύ δύσκολα θα ανταπεξέλθουν αφού οι δεξαμενές τους είναι γεμάτες από την περσινή παραγωγή, ενώ το μέλλον προβλέπεται αβέβαιο.

Για το λόγο αυτό η ΕΚΑ Πάφου ζητά όπως σε συνεργασία με τις αγροτικές οργανώσεις βρεθούν λύσεις που θα στηρίζουν πραγματικά τα οινοποιεία μας.

Εκφράζει επίσης την ελπίδα ότι ο κ. Καδής δει με θετικό μάτι τις εισηγήσεις τους έτσι ώστε όλοι μαζί να τα καταφέρουμε μέχρι το τέλος αυτής της κρίσης.

Η ΕΚΑ Πάφου επιπρόσθετα ενημερώνει τον αμπελουργικό κόσμο της Πάφου ότι θα δέχονται καθημερινά κόσμο στα γραφεία της οργάνωσης, τηρώντας πάντα τα μέτρα προστασίας και υγιεινής, από τις 3:00 μ.μ. μέχρι τις 6:00 μ.μ. για την οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστούν με την συμπλήρωση των αιτήσεων τους, καταλήγει η ανακοίνωση.

imagew

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

Απώλεια βιοποικιλότητας: που οφείλεται και γιατί μας αφορά;

Είδη φυτών και ζώων εξαφανίζονται ολοένα και ταχύτερα λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας. Ποιες είναι οι αιτίες και γιατί είναι σημαντική η βιοποικιλότητα; Η βιοποικιλότητα, ή...

Τους κινδύνους από δραστηριότητες και έργα στη θαλάσσια περιοχή της Λεμεσού θα μελετήσουν Δήμος και Frederick

Μελέτη εμπειρογνωμόνων για τον εντοπισμό και την αξιολόγηση των κινδύνων που προκύπτουν από δραστηριότητες και έργα στην παράκτια και θαλάσσια περιοχή της Λεμεσού, θα...

Σχέδιο Παροχής Χορηγιών για ενθάρρυνση της χρήσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της Εξοικονόμησης Ενέργειας στις κατοικίες

Το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας (ΥΕΕΒ) στα πλαίσια της Δέσμης Σχεδίων που επεξεργάστηκε με σκοπό τη μείωση του κόστους ενέργειας στους καταναλωτές, ανακοίνωσε την...
Frezy Lac Cream e1589827104269

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

GumActivital e1589827214613