Με αφορμή μια προειδοποίηση του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το κλίμα
Για κλιματική κόλαση προειδοποίησε ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, από τη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα COP27 στην Αίγυπτο. Η κόλαση που μας περιμένει δεν είναι μόνο κλιματική, είναι και πολεμική, όπως στην Ουκρανία και άλλες περιοχές του πλανήτη, είναι πολιτισμική όπως στο Ιραν και αλλού, είναι οικονομική όπως σε πολλές χώρες της Αφρικής και όχι μόνο.
«Υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας ανοιχτό, αλλά έχει παραμείνει μόνο ένας στενός άξονας φωτός», είπε ο κ. Γκουτέρες.
Συμφωνούμε μαζί του, ότι πρέπει να βγούμε στο φως από το σκοτεινό σπήλαιο του Πλάτωνα όπου μας κρατούν δεμένους οι κυρίαρχες μεγάλες επιχειρήσεις του πλανήτη, η ελίτ των αγορών, οι τράπεζες, το χρηματοπιστωτικό σύστημα που κυβερνά δια πολιτικών αντιπροσώπων και προκαλεί τους πολέμους, την πείνα, τα εγκλήματα το διασυρμό της δημοκρατίας και της χρηστής διοίκησης.
Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ προειδοποιεί χωρίς όμως να κατονομάζει τις αιτίες και τους υπαίτιους του βιασμού του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος από τη βιομηχανική δραστηριότητα και την υποκριτική «αναπτυξιακή» πολιτική που εξυπηρετεί τη μεγιστοποίηση των μονοπωλιακών βιομηχανικών και τραπεζικών κερδών, σε βάρος των πραγματικών αναγκών των ανθρώπων.
- Οι καιροί είναι και δύσκολοι και πονηροί. Το ποιό θα είναι το μέλλον των κοινωνιών και ημών, εξαρτάται από τις ηγεσίες και ποιος ή ποιοι ηγούνται.
Υπάρχουν ηγέτες που σκοπό έχουν να χειρίζονται την κοινωνία δια της οικονομίας και της πελατειακής σχέσης με τους ψηφοφόρους, είτε από το προσκήνιο είτε από το παρασκήνιο προς ίδιον όφελος ή προ όφελος των ομάδων συμφερόντων που υπηρετούν.
Η ηγεμονία της κοινωνίας έρχεται μέσα από την πολιτική δράση.
- Είναι δηλαδή στο χέρι των πολιτών, ποιοι θα ηγηθούν της κοινωνίας και αυτό γίνεται δια της επιλογής, δια της εκλογής όσο και αν η δημοκρατία παρά τους αιώνες ζωής της, βρίσκεται ακόμα σε νηπιακή κατάσταση.
Στόχος μας λοιπόν είναι, ή πρέπει να είναι, να φέρουμε σε αγαθή σχέση την πολιτική με την κοινωνία. Και ο πλέον κατάλληλος από τους υποψηφίους προέδρους που αντιλαμβάνεται αυτή την ανάγκη και διαθέτει το πολιτικό, ηθικό και πολιτιστικό υπόβαθρο προς τούτο, είναι ο Ανδρέας Μαυρογιάννης. Είναι ο μοναδικός από τους υποψηφίους που φαίνεται ότι αντιλαμβάνεται το ρόλο του προέδρου ως υπηρέτη της κοινωνίας και όχι ως εκλελεγμένου μονάρχη.
ΛΕΥΚΩΣΙΑ 20.11.2022