Χελιδόνια: Οι πιο αξιαγάπητοι “καταληψίες”

Τα χελιδόνια είναι σίγουρα από τα πιο αξιαγάπητα πουλιά. Τα έχουμε συνδέσει με τον ερχομό της άνοιξης και η παρουσία τους μας βγάζει από τη χειμωνιάτικη διάθεση και μας προετοιμάζει για τους ηλιόλουστους μήνες που θα ακολουθήσουν.

 

Τα χελιδόνια ταξιδεύουν σχεδόν 10.000 χλμ για να έρθουν στον τόπο μας από την Αφρική και αυτό το ταξίδι δεν είναι καθόλου εύκολο.

Έρχονται αντιμέτωπα με αρπαχτικά πουλιά, με κακές καιρικές συνθήκες, κάποιες φορές κουράζονται και δεν έχουν τόπο να ξαποστάσουν.

Επιστήμονες που έχουν μελετήσει τα χελιδόνια, έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι διαθέτουν ένα εσωτερικό ρολόι, συγχρονισμένο με την κίνηση του ήλιου, καθώς και μια μαγνητική πυξίδα. Έτσι με τη βοήθεια του ήλιου, των αστεριών και της σελήνης καταφέρνουν να προσανατολιστούν με ακρίβεια, διατηρώντας σταθερή πορεία και αναγνωρίζοντας σημεία αναφοράς επιστρέφουν στην δική τους φωλιά.

Ακόμα όμως κι όταν φθάνουν εδώ η ταλαιπωρία τους δεν σταματά αφού δεν ξεκουράζονται. Αν έχουν έτοιμη φωλιά θα την επισκευάσουν διαφορετικά πρέπει να φτιάξουν μια καινούργια με λάσπη. Χρειάζονται 700-1500 σβόλους λάσπης για να την ολοκληρώσουν και το κτίσιμο της μπορεί να κρατήσει πάνω από δυο εβδομάδες.

Μετά γεννούν τα αυγά τους κι όταν έλθουν στον κόσμο τα μικρά τους αρχίζουν άλλο αγώνα για να τα μεγαλώσουν. Αυτός είναι κι ένας από τους λόγους που δεν πρέπει να καταστρέφουμε τη φωλιά τους.

Ας τους δώσουμε τη χαρά να τη βρουν έτοιμη, κι ας λερώνουν τα μπαλκόνια και τις αυλές μας στα σημεία που στήνουν το σπιτικό τους. Ο κόπος για να καθαριστούν είναι πολύ μικρός σε σχέση με τη χαρά που δίνει η παρουσία τους και εικόνες σας αυτές που βλέπετε εδώ.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ