Αυστραλία: Αποικία από χιλιάδες νυχτερίδες προκαλούν χάος στο ηλεκτρικό δίκτυο της Αδελαΐδας

Η μεγαλύτερη νυχτερίδα της Αυστραλίας κάνει τη ζωή των κατοίκων στην Αδελαΐδα της Αυστραλίας πολύ δύσκολη.

Μια αποικία με περισσότερες από 25.000 νυχτερίδες, με το χαρακτηριστικό γκρίζο κεφάλι, έχουν βυθίσει τα νοικοκυριά στο σκοτάδι 40 φορές μέχρι στιγμής φέτος.

Το προστατευόμενο είδος, μέλος της οικογένειας των μέγα-νυχτερίδων, μετακόμισε για πρώτη φορά στο Βοτανικό Πάρκο στην καρδιά της πόλης το 2010.

Από τότε η αποικία αυξάνεται σταθερά και έχει φτάσει περίπου τις 25.000. Ωστόσο, φέτος συμβαίνει κάτι διαφορετικό.

«Αυτές οι νεαρές νυχτερίδες φεύγουν από την αποικία για την πρώτη αναζήτηση τροφής και καταλήγουν να καταστρέφουν την υποδομή του ηλεκτροφόρου δικτύου», δήλωσε ο Jason van Weenan, οικολόγος με το πρόγραμμα Green Adelaide της κυβέρνησης της Νότιας Αυστραλίας.

«Αυτή η κατάσταση είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτη φέτος, γιατί όχι μόνο έχουμε μια μεγάλη αποικία αυτή τη στιγμή, αλλά επίσης γιατί έχουμε και πολλές νεαρές νυχτερίδες που επιβίωσαν, κάτι που είναι ασυνήθιστο» πρόσθεσε.

Ωστόσο, η κατάσταση για τους πελάτες της διανομής ενέργειας SA Power Networks είναι απογοητευτική. Η εταιρεία δε, αντιμετωπίζει κατά μέσο όρο τέσσερις σημαντικές διακοπές ρεύματος, που προκαλούνται από νυχτερίδες, κάθε εβδομάδα.

Κάθε φορά που ένα από τα ζώα, των οποίων τα φτερά φτάνουν το ένα μέτρο, χτυπάει ένα καλώδιο τροφοδοσίας ή πιάνεται σε άλλες υποδομές, αυτό μπορεί να προκαλέσει διακοπή ρεύματος σε 500 έως 1.000 ιδιοκτησίες.

Ενώ οι νυχτερίδες πετούν προς όλες τις κατευθύνσεις, όταν αναζητούν τροφή, αυτοί που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι κάτοικοι στα βορειοανατολικά προάστια, ίσως επειδή αυτή τη στιγμή υπάρχει περισσότερη διαθέσιμη τροφή για τις νυχτερίδες.

Η SA Power Networks είπε ότι καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την αναβάθμιση της υποδομής με συσκευές που θα εμποδίζουν τα ζώα.

Οι μεγάλες αποικίες νυχτερίδων είναι ένα σχετικά νέο φαινόμενο για την αστική Νότια Αυστραλία. Κάτι τέτοιο συνήθως εμφανίζεται στην ανατολική ακτή με αποτέλεσμα το δίκτυο να μην έχει κατασκευαστεί για να αντέχει σε επιθέσεις πολύ μεγάλων νυχτερίδων.

Δεδομένου ότι οι νυχτερίδες ταξιδεύουν περίπου 70 χιλιόμετρα κάθε βράδυ, προς όλες τις κατευθύνσεις, ψάχνοντας για φαγητό, δεν ήταν εύκολο να δοθεί προτεραιότητα σε κάποια συγκεκριμένα τμήματα του δικτύου, είπε ο διευθυντής εταιρικών υποθέσεων Paul Roberts.

Η εταιρεία συνεργάστηκε με την κυβέρνηση και το πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας τόσο για την ανάπτυξη στρατηγικών για τον περιορισμό των ζημιών στο δίκτυο όσο και για την μείωση των θανάτων και των τραυματισμών των νυχτερίδων.

«Αυτό που περιμένουμε είναι ότι όταν αυτές οι νέες νυχτερίδες αναπτύξουν τις δεξιότητές τους τους επόμενους μήνες, θα γίνουν πιο έμπειρες στο πώς να κινούνται, άρα ελπίζουμε ότι θα μειωθούν τα περιστατικά αυτά», δήλωσε ο van Weenen.

Μία ακόμη ελπίδα για τους κατοίκους και την εταιρεία είναι η αλλαγή του καιρού. Καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, θα γίνει πιο σπάνια η διαθέσιμη τροφή, άρα ένας μεγάλος αριθμός νυχτερίδων είναι πιθανό να επιστρέψει σε άλλες αποικίες.

Με πληροφορίες του Guardian

πηγηlifo.gr

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ