Αργούν πολύ τα Πράσινα Σημεία της επαρχίας Αμμοχώστου

Οι διαδικασίες είναι ιδιαίτερα χρονοβόρες και ως εναλλακτική προτείνεται η δημιουργία Δικτύου Σημείων Συλλογής

 

Καμία ελπίδα για άμεση κατασκευή των Πράσινων Σημείων της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου δεν μπορεί να υπάρξει με βάση τις διαδικασίες. Αυτό προκύπτει ως συμπέρασμα από απαντητική επιστολή του Yπουργού Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος σε σχετική κοινοβουλευτική ερώτηση του βουλευτή του ΑΚΕΛ, Νίκου Κέττηρου. Το υπουργείο προωθεί την κατασκευή τριών τέτοιων χώρων στο Αυγόρου, τη Δερύνεια και τη Σωτήρα. Η πρώτη φάση αφορά στο σημείο του Αυγόρου και ακολουθεί δεύτερη φάση στη Δερύνεια και τη Σωτήρα, ωστόσο και για τις δύο φάσεις τον πρώτο λόγο έχουν οι διαδικασίες και η γραφειοκρατία που θα πάρει πολύ χρόνο όπως φαίνεται. Για το Αυγόρου, ο αρμόδιος υπουργός σημείωσε ότι στο τεμάχιο που προτάθηκε από το Κοινοτικό Συμβούλιο γινόταν παλαιότερα εξόρυξη χαβάρας, ενώ ακολούθως ρίχνονταν παράνομα απόβλητα στον κρατήρα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται κατασκευαστικά ζητήματα τα οποία έχρηζαν περαιτέρω διερεύνησης, σύμφωνα με τον κ. Καδή. Στο παρόν στάδιο, αξιολογούνται τα ευρήματα γεωλογικής – γεωτεχνικής μελέτης, από την οποία εξαρτάται εάν θα προχωρήσει το Πράσινο Σημείο, οπότε γίνεται κατανοητό ότι υπάρχει αβεβαιότητα.

Για τη δεύτερη φάση στη Δερύνεια και τη Σωτήρα, υπάρχει θέμα λόγω του γεγονότος ότι τα εν λόγω Πράσινα Σημεία δεν συμπεριλαμβάνονταν στην εγκεκριμένη Μελέτη Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον (ΜΕΕΠ) που υλοποίησε το Υπουργείο Εσωτερικών (ως η τότε αναθέτουσα Αρχή) για τη δημιουργία παγκύπριου Δικτύου Πράσινων Σημείων, σύμφωνα πάντα με τον υπουργό. Ως εκ τούτου, εκκρεμεί και αυτή η διαδικασία αλλά και άλλες, όπως η εξασφάλιση γης, η πολεοδομική έγκριση, τα σχέδια, ο διαγωνισμός, οπότε γίνεται κατανοητό ότι αυτά τα έργα αργούν πολύ. Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, έγινε προσπάθεια να δοθεί προτεραιότητα στο Πράσινο Σημείο της Δερύνειας και να ενταχθεί στην πρώτη φάση ή να γίνει σαν ανεξάρτητο έργο. Το υπουργείο όμως, εισηγήθηκε ν’ αναλάβει ο Δήμος Δερύνειας τις διάφορες διαδικασίες που προηγούνται, κάτι που δεν είναι σίγουρο ότι θα γίνει αποδεκτό για πρακτικούς λόγους.

Ο υπουργός παραδέχεται ότι όλες αυτές οι διαδικασίες είναι ιδιαίτερα χρονοβόρες και σημειώνει ότι ως εναλλακτική προσωρινή λύση, το υπουργείο προτίθεται να συγχρηματοδοτήσει τη δημιουργία Δικτύου Σημείων Συλλογής (ΣΣ). Στα εν λόγω ΣΣ θα παραλαμβάνονται συγκεκριμένα ρεύματα αποβλήτων (π.χ. κλαδέματα, ογκώδη), τα οποία θα μεταφέρονται με τις νέες κινητές μονάδες / κινητά ΠΣ στα υφιστάμενα ΠΣ για προσωρινή αποθήκευση και περαιτέρω διαχείριση. Για το θέμα έχουν ενημερωθεί σχετικά τα Συμβούλια Εκμετάλλευσης Χώρων Διάθεσης ή Αξιοποίησης Οικιακών Αποβλήτων όλων των επαρχιών, επισημαίνει, προσθέτοντας ότι έχει ζητηθεί από τα Συμβούλια Εκμετάλλευσης όπως υποβάλουν τις προτάσεις τους που να περιλαμβάνουν κατ’ ελάχιστο τα προτεινόμενα ΣΣ, τα ρεύματα αποβλήτων που θα παραλαμβάνονται, καθώς και τις εκτιμώμενες ανάγκες σε εξοπλισμό (skips, κάδους, κινητές μονάδες, κ.λπ.) για κάθε επαρχία.

Τάσος Περδίος

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ