Ο κερασφόρος Llukalkan aliocranianus είχε μήκος περίπου 5 μέτρα και έζησε στη Λατινική Αμερική 85 εκατομμύρια χρόνια πριν. Οι ερευνητές βρήκαν οστά δίπλα σε αυτά ενός άλλου σαρκοφάγου δεινοσαύρου, γεγονός ασυνήθιστο σύμφωνα με τις δηλώσεις τους. Η δημοσίευση της επιστημονικής έρευνας έγινε την Τρίτη.
Όπως και ο T-REX έτσι και ο Llukalkan περπατούσε με τα οπίσθια άκρα και τα δύο μπροστινά ήταν αρκετά μικρά, ωστόσο, σε σχέση με τον T-Rex ήταν μεσαίου μεγέθους. Είχε επίσης κοντά κέρατα και μικρά δάκτυλα. Το βάρος του ήταν ανάμεσα σε έναν και πέντε τόνους, λίγο πιο ελαφρύς σε σχέση με έναν ενήλικα αφρικανικό ελέφαντα. Ήταν πιθανότατα ένας τρομακτικός θηρευτής, με ένα μεγάλο κρανίο και δυνατό δάγκωμα, σύμφωνα με όσα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Vertebrate Paleontology.
Παράλληλα οι ερευνητές υποστηρίζουν πως η ακοή του ήταν καλύτερη σε σχέση με άλλους δεινοσαύρους της οικογένειάς του γεγονός που, κατά πάσα πιθανότητα, τον έκανε καλύτερο κυνηγό. Έζησε στη Γη κατά τη διάρκεια της Κρητιδικής περιόδου, την τελευταία περίοδο πριν οι δεινόσαυροι εξαφανιστούν. Κοντά στο κρανίο του οι ερευνητές βρήκαν απολιθώματα και ενός ακόμα, ελαφρώς μεγαλύτερου, σαρκοφάγου δεινοσαύρου που ονομάζεται Viavenator exxoni.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο πρακτορείο Reuters o Federico Gianechini, παλαιοντολόγος στο Εθνικό Πανεπιστήμιο Σαν Λουίς της Αργεντινής, είναι ιδιαίτερα σπάνιο να βρει κανείς αβελισαυρίδες να ζουν κοντά κατά την ίδια περίοδο.
«Ο Llukalkan ήταν λίγο μικρότερος από τον Viavenator, ωστόσο, αν ζούσαν μαζί, σίγουρα μοιράζονταν την ίδια οικοθέση και τρέφονταν με τα ίδια θηράματα, έτσι ανταγωνίζονται και – γιατί όχι – ο ένας έτρωγε τον άλλον.» Μία σειρά από σημαντικές ανακαλύψεις δεινοσαύρων έχουν γίνει στην Αργεντινή κατά τις τελευταίες δεκαετίες.
Το 2014 εντοπίστηκαν απολιθώματα δεινόσαυρου με βάρος τόσο όσο δεκατεσσάρων ελεφάντων.