Αντίθετοι οι Οικολόγοι για μουσείο μέσα στη θάλασσα

Προτείνουν χωροθέτηση σε ένα μεγάλο αστικό πάρκο που το έχει ανάγκη η Λεμεσός

 

Την κάθετη αντίθεσή του στο ενδεχόμενο να δημιουργηθεί το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Λεμεσού στην περιοχή μεταξύ των δύο λιμανιών και μέσα στη θάλασσα, σύμφωνα και με σχετική πρόταση που κατατέθηκε από τον Δήμο Λεμεσού προς τον αρμόδιο Υπουργό Μεταφορών και Έργων, εκφράζει το Κίνημα Οικολόγων, επικαλούμενο περιβαλλοντικούς και άλλους λόγους.

Όπως υποδεικνύουν οι Οικολόγοι, μια επίχωση μέσα στη θάλασσα για να γίνει το Μουσείο θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στο θαλάσσιο περιβάλλον, το οποίο είναι ήδη πολύ βεβαρημένο λόγω των ξενοδοχείων και των ψηλών κτιρίων που κατασκευάστηκαν και συνεχίζουν να κατασκευάζονται κατά μήκος τα ακτογραμμής.

«Δεν μπορούμε παρά να αναλογιστούμε και πόσο θα ανοίξουν οι ορέξεις κάποιων μεγαλοεπιχειρηματίων ανάπτυξης γης αν δοθεί άδεια για δημιουργία ενός δημοσίου κτιρίου εντός της θάλασσας με άλλη μια επίχωση», αναφέρει χαρακτηριστικά ο επαρχιακός γραμματέας Λεμεσού των Οικολόγων, Έτμοντ Χαγουίλα. Θέτει, δε, το ερώτημα «με ποια αιτιολογία θα απορριφθεί μια παρόμοια αίτηση για ανάπτυξη εντός της θάλασσας σε περιοχές με σοβαρή διάβρωση της ακτογραμμής, όπου εκ των πραγμάτων κάποιοι θεωρούν πως έχουν ιδιοκτησιακό καθεστώς».

Οι Οικολόγοι, επισημαίνοντας και το γεγονός ότι με τροποποίηση του νομικού πλαισίου το Υπουργικό Συμβούλιο μπορεί να παραχωρήσει για αποκλειστική χρήση σε ιδιώτες μέρος της παραλίας, στο όνομα του «δημοσίου συμφέροντος», υποδεικνύουν ότι αρκετές ιδιωτικές αναπτύξεις έχουν βαφτιστεί από τη σημερινή κυβέρνηση ως «δημοσίου συμφέροντος» και έχουν πάρει άδειες κατά παρέκκλιση.

Διευκρινίζοντας ότι η περιβαλλοντική πτυχή δεν αφορά μόνο την καταστροφή της θαλάσσιας πανίδας και χλωρίδας της περιοχής αλλά και την καταστροφή που θα προκύψει για να λατομευτεί όλο το υλικό που θα χρειαστεί να ποντιστεί για να γίνει η επιχωμάτωση, οι Οικολόγοι, αναφερόμενοι στα υπολογιζόμενα 5 εκ. ευρώ που θα απαιτηθούν για την επιχωμάτωση, υποδεικνύουν στον Δήμο Λεμεσού να διαθέσει αυτό το ποσόν και να δημιουργήσει ένα μεγάλο αστικό πάρκο που το αναζητά όλη η πόλη, χωροθετόντας εκεί και το Μουσείο.

Πρέπει, όπως τονίζει το Κίνημα Οικολόγων, «να σταματήσουν επιτέλους τα έργα που καταστρέφουν το περιβάλλον και να ενισχυθεί η αειφόρος ανάπτυξη».

 

 

€5 εκ. για την επιχωμάτωση
Περιβαλλοντική πτυχή δεν αφορά μόνο την καταστροφή της θαλάσσιας πανίδας και χλωρίδας της περιοχής, αλλά και την καταστροφή που θα προκύψει για να λατομευτεί όλο το υλικό που θα χρειαστεί να ποντιστεί για να γίνει η επιχωμάτωση.

 

Χρήστος Χαραλάμπους

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ