Αναβάθμιση έργων δασικής αναψυχής του Εθνικού Δασικού Πάρκου Τροόδους

ισωσ σε ενδιαφερουν

Το Τμήμα Δασών προχώρησε στην υλοποίηση και αναβάθμιση έργων δασικής αναψυχής του Εθνικού Δασικού Πάρκου Τροόδους στα πλαίσια του έργου GEOSTARS.

Αφορούν την υλοποίηση του Παραδοτέου 3.1.2 για δημιουργία υπαίθριου χώρου αστροπαρατήρησης και του Παραδοτέου 4.1.1 για την αναβάθμιση της υποδοχής ενημέρωσης και κατεύθυνσης επισκεπτών στο Εθνικό Δασικό Πάρκο Τροόδους.

Με την αναβάθμιση της υποδοχής ενημέρωσης και κατεύθυνσης επισκεπτών, το Τμήμα Δασών έχει αναβαθμίσει τις θέσεις θέας του Πάρκου, τις εισόδους υποδοχής στο Πάρκο και των χώρων αναψυχής που προσφέρει. Η αναβάθμιση αυτή στοχεύει στην αύξηση της ικανοποίησης και της εμπειρίας του επισκέπτη σε αυτή την σημαντική δασική περιοχή της Κύπρου. Οι θέσεις αυτές θα φιλοξενήσουν προσεχώς, ενημερωτικές πινακίδες.

Μακριά από τα φώτα της πόλης, ο υπαίθριος χώρος αστροπαρατήρησης του Εθνικού Δασικού Πάρκου Τροόδους είναι ιδανικός για τους λάτρεις παρατήρησης του έναστρου ουρανού. Σε υψόμετρο 1500 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας, μπορεί κάποιος να δει με σχετική ευκολία το γαλαξία μας (Milky Way), όλους τους ορατούς αστερισμούς και άλλα ουράνια φαινόμενα όπως τη βροχή διαττόντων αστέρων (πεφταστέρια) και περιοδικούς κομήτες. Ο χώρος βρίσκεται στο παλιό γήπεδο Πάνω Αμιάντου, σε απόσταση 500 περίπου μέτρων από το Βοτανικό Κήπο Τροόδους προς Πλατεία Τροόδους.

Το Τρόοδος κηρύχθηκε ως Εθνικό Δασικό Πάρκο το 1992 σύμφωνα με τον Περί Δασών Νόμο για τη διαφύλαξη και σωστή αξιοποίηση των πολύτιμων λειτουργιών και αξιών του.

Φιλοξενεί το μεγαλύτερο αριθμό ιθαγενών και ενδημικών φυτών από κάθε άλλη περιοχή της Κύπρου και είναι μια από τις 13 περιοχές με μεγάλο ποσοστό βιοποικιλότητας φυτών στη Μεσόγειο Το Εθνικό Δασικό Πάρκο Τροόδους αποτελεί το μεγαλύτερο Εθνικό Δασικό Πάρκο της Κύπρου, είναι περιοχή Natura 2000, βρίσκεται στο κέντρο της Οροσειράς του Τροόδους και της γεωγραφικής εξάπλωσης του Γεωπάρκου Τροόδους.

Το Έργο «Αστροπαρατήρηση και φυσικό περιβάλλον – εναλλακτικό προϊόν ανάπτυξης και προβολής των γεωπάρκων της Ανατολικής Μεσογείου» με το ακρωνύμιο GEOSTARS συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Διακρατικής Συνεργασίας Ελλάδα Κύπρος και από Εθνικούς πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου. Το έργο στοχεύει στην παράλληλη ανάπτυξη νέων μορφών εναλλακτικού τουρισμού με επίκεντρο την αστροπαρατήτηση.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 2.678.400 ευρώ και έχει διάρκεια υλοποίησης 36 μήνες με έναρξη τον Ιούνιο του 2018.

imagew

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

Κερδίζει έδαφος η οικιακή παραγωγή ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας

Όλο και περισσότερο έδαφος κερδίζει η οικιακή παραγωγή ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας καθώς ένας αυξανόμενος αριθμός νοικοκυριών εγκαθιστά ηλιακούς συλλέκτες με την ελπίδα να μειώσουν...

Ταξίδια με κατοικίδια στην Ευρώπη- Τι ισχύει

Ποιοι είναι ευρωπαϊκοί κανόνες που εφαρμόζονται για να μπορεί να ταξιδέψει κανείς εύκολα και ασφάλεια με το κατοικίδιό του στην ΕΕ; Η ΕΕ έχει θεσμοθετήσει κανόνες για...

Κτίρια με Σχεδόν Μηδενική Κατανάλωση Ενέργειας

Μάθε τρόπους εξοικονόµησης χρηµάτων επιτυγχάνοντας σχεδόν µηδενική απώλεια ενέργειας. • Θερµοµόνωση κελύφους (οριζόντια και κάθετα στοιχεία) • Σωστή ηλεκτροµηχανολογική µελέτη και επιλογή ενεργειακά αποδοτικών συστηµάτων • Σωστή...
Frezy Lac Cream e1589827104269

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

GumActivital e1589827214613