Αναβάθμιση έργων δασικής αναψυχής του Εθνικού Δασικού Πάρκου Τροόδους

ισωσ σε ενδιαφερουν

Το Τμήμα Δασών προχώρησε στην υλοποίηση και αναβάθμιση έργων δασικής αναψυχής του Εθνικού Δασικού Πάρκου Τροόδους στα πλαίσια του έργου GEOSTARS.

Αφορούν την υλοποίηση του Παραδοτέου 3.1.2 για δημιουργία υπαίθριου χώρου αστροπαρατήρησης και του Παραδοτέου 4.1.1 για την αναβάθμιση της υποδοχής ενημέρωσης και κατεύθυνσης επισκεπτών στο Εθνικό Δασικό Πάρκο Τροόδους.

Με την αναβάθμιση της υποδοχής ενημέρωσης και κατεύθυνσης επισκεπτών, το Τμήμα Δασών έχει αναβαθμίσει τις θέσεις θέας του Πάρκου, τις εισόδους υποδοχής στο Πάρκο και των χώρων αναψυχής που προσφέρει. Η αναβάθμιση αυτή στοχεύει στην αύξηση της ικανοποίησης και της εμπειρίας του επισκέπτη σε αυτή την σημαντική δασική περιοχή της Κύπρου. Οι θέσεις αυτές θα φιλοξενήσουν προσεχώς, ενημερωτικές πινακίδες.

Μακριά από τα φώτα της πόλης, ο υπαίθριος χώρος αστροπαρατήρησης του Εθνικού Δασικού Πάρκου Τροόδους είναι ιδανικός για τους λάτρεις παρατήρησης του έναστρου ουρανού. Σε υψόμετρο 1500 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας, μπορεί κάποιος να δει με σχετική ευκολία το γαλαξία μας (Milky Way), όλους τους ορατούς αστερισμούς και άλλα ουράνια φαινόμενα όπως τη βροχή διαττόντων αστέρων (πεφταστέρια) και περιοδικούς κομήτες. Ο χώρος βρίσκεται στο παλιό γήπεδο Πάνω Αμιάντου, σε απόσταση 500 περίπου μέτρων από το Βοτανικό Κήπο Τροόδους προς Πλατεία Τροόδους.

Το Τρόοδος κηρύχθηκε ως Εθνικό Δασικό Πάρκο το 1992 σύμφωνα με τον Περί Δασών Νόμο για τη διαφύλαξη και σωστή αξιοποίηση των πολύτιμων λειτουργιών και αξιών του.

Φιλοξενεί το μεγαλύτερο αριθμό ιθαγενών και ενδημικών φυτών από κάθε άλλη περιοχή της Κύπρου και είναι μια από τις 13 περιοχές με μεγάλο ποσοστό βιοποικιλότητας φυτών στη Μεσόγειο Το Εθνικό Δασικό Πάρκο Τροόδους αποτελεί το μεγαλύτερο Εθνικό Δασικό Πάρκο της Κύπρου, είναι περιοχή Natura 2000, βρίσκεται στο κέντρο της Οροσειράς του Τροόδους και της γεωγραφικής εξάπλωσης του Γεωπάρκου Τροόδους.

Το Έργο «Αστροπαρατήρηση και φυσικό περιβάλλον – εναλλακτικό προϊόν ανάπτυξης και προβολής των γεωπάρκων της Ανατολικής Μεσογείου» με το ακρωνύμιο GEOSTARS συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Διακρατικής Συνεργασίας Ελλάδα Κύπρος και από Εθνικούς πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου. Το έργο στοχεύει στην παράλληλη ανάπτυξη νέων μορφών εναλλακτικού τουρισμού με επίκεντρο την αστροπαρατήτηση.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 2.678.400 ευρώ και έχει διάρκεια υλοποίησης 36 μήνες με έναρξη τον Ιούνιο του 2018.

europe 4 all

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

Ηλεκτροκίνηση: Χαμηλές εκπομπές άνθρακα, εξοικονόμηση ενέργειας -Τι κερδίζουμε

Τα υβριδικά και ηλεκτρικά οχήματα μπορούν να συμβάλλουν στη βελτίωση του ατμοσφαιρικού αέρα στις πόλεις μειώνοντας κατά πολύ τις εκπομπές ρύπων. Ακόμη και αν η...

Αύξηση στο παράνομο εμπόριο κατά του παγκολίνου, μείωση για ελεφαντόδοντο

Αυξάνεται το έγκλημα κατά της άγριας ζωής   Μπορεί μία από τις βασικές υποψίες για τη διάδοση του κορονοϊού να συνδέεται με τον παγκολίνο (θηλαστικό στην...

Μεγάλη οικολογική καταστροφή στην αλυκή Λάρνακας – Κάηκαν 10 εκτάρια γης

Τα αίτια πρόκλησης της πυρκαγιάς που ξέσπασε χθες γύρω στις 17:30 το απόγευμα στην περιοχή της Αλυκής Λάρνακας ψάχνουν οι Αρχές. Σύμφωνα με ανακοίνωση της...

gree web banner 300x250 1

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

GumActivital e1589827214613