Αναλαμβάνει δράση το ΣΑΛΑ για τα προβλήματα υδροβιότοπου Ακρωτηρίου

Το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λεμεσού Αμαθούντας θα ηγηθεί της προσπάθειας για διενέργεια ολοκληρωμένης μελέτης που, στη βάση χρονοδιαγραμμάτων, θα δώσει λύσεις στο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο υδροβιότοπος Ακρωτηρίου, από τη διοχέτευση μεγάλων ποσοτήτων ομβρίων υδάτων, κυρίως λόγω των μεγάλων αναπτύξεων.

Το θέμα απασχόλησε πρωινή σύσκεψη στο Δημοτικό Μέγαρο Λεμεσού, στην παρουσία του Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Αλέξη Βαφεάδη, της Επιτρόπου Περιβάλλοντος, Μαρίας Παναγιώτου, υπηρεσιακών, εκπροσώπων των Βρετανικών Βάσεων, του ΣΑΛΑ και των δημοτικών Αρχών.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της σύσκεψης, ο κ. Βαφεάδης ανέφερε ότι αποφασίστηκε «να προχωρήσουμε άμεσα σε μέτρα απάμβλυνσης του προβλήματος και έχουμε ορίσει πως θα συσταθεί μια διαχειριστική επιτροπή, η οποία θα παρέχει στήριξη στον οργανισμό που θα ηγηθεί αυτής της προσπάθειας».

«Αυτής της προσπάθειας θα ηγηθεί ο ΣΑΛΑ, μετά από γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα ότι η αρμοδιότητα ανήκει στο Συμβούλιο, αλλά έχουμε δεσμευτεί ότι θα παρέχουμε όση υποστήριξη χρειάζεται για να μπορέσει να υλοποιηθεί το έργο», συμπλήρωσε.

Με την πρώτη συνεδρία αυτής της διαχειριστικής επιτροπής, συνέχισε, θα καταρτιστεί χρονοδιάγραμμα με ορόσημα, «με απώτερο σκοπό να υλοποιηθεί μια ολιστική μελέτη  της περιοχής για να βρεθούν τα σωστά μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να λυθεί το πρόβλημα».

Εν τω μεταξύ, υπέδειξε ο κ. Βαφεάδης, η διαχειριστική επιτροπή θα έχει και όρους εντολής να εντοπίσει και να προγραμματίσει την υλοποίηση ενδιάμεσων δράσεων για να λυθούν επί μέρους προβλήματα.

Ερωτηθείς σχετικά ανέφερε ότι στην πορεία θα εμπλακούν και άλλα αρμόδια Υπουργεία, για να λάβουν τις δέουσες ενέργειες, ενώ σημείωσε ότι αυτό που θέλουμε να προλάβουμε είναι επιδείνωση του προβλήματος και άλλων ενδεχόμενων «περιβαλλοντικών επιπτώσεων, με τη λήψη άμεσων δράσεων που θα περιορίσουν ουσιαστικά τις οποιεσδήποτε επιβαρύνσεις που δέχεται η περιοχή από τις αναπτύξεις».

Σήμερα αποδείξαμε και στην πράξη ότι ενώνουμε δυνάμεις για να κάνουμε ένα βήμα περαιτέρω για να προχωρήσουμε προληπτικά, εκεί και όπου είναι δυνατόν, σε μια περιοχή η οποία δέχεται μια τεράστια πίεση, δήλωσε από την πλευρά της η Επίτροπος Παναγιώτου.

«Είναι ο πλέον σημαντικός υδροβιότοπος της Κύπρου, για τον οποίον χρειάζεται να λειτουργήσουμε προληπτικά αλλά και να δημιουργήσουμε μια περαιτέρω ισορροπία στην περιοχή για να την προστατεύσουμε», πρόσθεσε.

Εξάλλου, ο Δήμαρχος Λεμεσού και Πρόεδρος του ΔΣ του ΣΑΛΑ, Νίκος Νικολαΐδης, ανέφερε ότι το ζήτημα παραμένει εδώ και τρία χρόνια «χωρίς την πρέπουσα αντιμετώπιση» και πως η μελέτη που έγινε το 2020, αποδείχθηκε πως ήταν περιορισμένης έκτασης και χρειαζόταν μια πιο ολοκληρωμένη μελέτη που θα λαμβάνει υπόψη τα νέα δεδομένα, δηλαδή τις νέες αναπτύξεις στην περιοχή, την επίδραση τους, τόσο κατά τη διάρκεια των κατασκευαστικών τους έργων αλλά και κατά τη διάρκεια της λειτουργίας τους.

Ωστόσο, συνέχισε, το θέμα «προσέκρουσε στο ποιος θα αναλάβει αυτήν την ευθύνη», ενώ σημείωσε ότι ο ΣΑΛΑ αναλαμβάνει πλέον την ευθύνη να ηγηθεί της προσπάθειας, προειδοποιώντας ότι «αν αφεθεί ο χρόνος να παρέρχεται, η επίπτωση πάνω στο οικοσύστημα θα είναι καταστροφική».

«Θα δοθούν στο ΣΑΛΑ τα εφόδια και διοικητικά και οικονομικά και τεχνογνωσίας κυρίως, να συντονίσει αυτήν την διαδικασία, με στόχο, να τελειώσει αυτή η στρατηγική μελέτη το συντομότερο και να προχωρήσουμε στη λήψη μέτρων», είπε ο κ. Νικολαΐδης, προσθέτοντας ότι «χρειάζεται να ληφθούν μέτρα για να προστατευθεί το περιβάλλον και αυτός ο τεράστιας αξίας περιβαλλοντικός  πλούτος».

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ