Η αποθηκευμένη ποσότητα νερού σήμερα ανέρχεται στα 138 εκατομμύρια κυβικά μέτρα (ΕΚΜ), το οποίο αντιστοιχεί σε πληρότητα σε 47% σε σχέση με 69% που είχαμε την αντίστοιχη περσινή περίοδο, δήλωσε στο ΚΥΠΕ η ανώτερη εκτελεστική μηχανικός στο Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων Γιάννα Οικονομίδου.
Φέτος, ανέφερε, διανύουμε μια ξηρή χρονιά με χαμηλές εισροές νερού. «Σίγουρα τα πράγματα δεν είναι καλά και γι’ αυτό αξιολογούμε το υδατικό ισοζύγιο σε συνεχή βάση με στόχο τη βέλτιστη κατανομή των διαθέσιμων υδατικών πόρων από τα κυβερνητικά υδατικά έργα για όλες τις χρήσεις», είπε. Κι έτσι, πρόσθεσε, «κάθε χρόνο για να βεβαιωθούμε ότι το νερό κατανέμεται σωστά και συνετά, ετοιμάζουμε και εφαρμόζουμε το ετήσιο σενάριο κατανομής νερού με βασική αρχή την πλήρη ικανοποίηση των αναγκών ύδρευσης χωρίς οποιεσδήποτε περικοπές».
Οπότε, είπε, η ύδρευση γι’ αυτό το καλοκαίρι και το επόμενο δεν κινδυνεύει. «Θα πρέπει να περιορίσουμε τις ποσότητες που θα δοθούν για γεωργικούς σκοπούς λόγω των μειωμένων αποθεμάτων και προωθούμε και μια σειρά μέτρων για ενημέρωση των γεωργών, κυρίως για προώθηση βελτιωμένων πρακτικών άρδευσης, δίνοντας έμφαση στα βελτιωμένα συστήματα άρδευσης και την άρδευση ακριβείας, ενώ προωθείται παράλληλα και η μέγιστη αξιοποίηση του ανακτημένου νερού, το οποίο συμβάλλει και στην αύξηση της γεωργικής παραγωγής λόγω των θρεπτικών ουσιών που περιέχονται σε αυτό», σημείωσε.
Το μήνυμά μας στον κόσμο, συνέχισε η κα Οικονομίδου, είναι ότι θα πρέπει να συνεργαστούμε όλοι. «Ναι μεν μέλημα του Τμήματος Υδάτων είναι η αειφόρος ανάπτυξη και διαχείριση των υδατικών πόρων, όμως η ορθή χρήση και εξοικονόμηση του νερού είναι ένα θέμα που αφορά τον καθένα από εμάς ξεχωριστά», είπε.
«Και για το λόγο αυτό η καλλιέργεια υδατικής συνείδησης αποτελεί συνεχές μέλημα του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, για να δίνονται σημαντικά μηνύματα για την ορθή χρήση και εξοικονόμηση του νερού. Καλούμε το κοινό να χρησιμοποιεί με φειδώ αυτόν τον σπάνιο πόρο στην Κύπρο», συμπλήρωσε.
Τα κυριότερα μας φράγματα, είπε, που έχουν χωρητικότητα 291 ΕΚΜ, διαθέτουν 137 ΕΚΜ, το οποίο αντιστοιχεί σε 47% πληρότητα.
Σύμφωνα με τις μετρήσεις, η αποθηκευμένη ποσότητα στα μεγαλύτερα φράγματα, όπως στον Κούρη, είναι 46.962 ΕΚΜ, πληρότητα 40,8%, στην Καλαβασό 5.175 ΕΚΜ (30,3%), στα Λεύκαρα 8.726 (63%), στον Διπόταμο 6.617 (42,7%), στη Γερμασόγεια 6.703 (49,7%), στον Ασπρόκρεμμμο 29.105 (55,6%), στην Ευρέτου 13.113 (54,6%) και ακολουθούν άλλα μικρότερα φράγματα.
Ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο περικοπών το καλοκαίρι, η κα Οικονομίδου είπε ότι «στόχος μας είναι η πλήρης ικανοποίηση των αναγκών για ύδρευση κι αυτόν τον στόχο μπορούμε να τον επιτύχουμε και με τη λειτουργία των πέντε μονάδων αφαλάτωσης που έχουμε στη διάθεσή μας και τις οποίες λειτουργούμε πλήρως, έτσι ώστε να μπορέσουμε να καλύψουμε τις ανάγκες μας για πόσιμο νερό».