Αναθεώρηση των κανόνων για τη μείωση της ρύπανσης από βιομηχανικές εκπομπές

  • Τα μέτρα θα αφορούν, για πρώτη φορά, ορυχεία και εργοστάσια συσσωρευτών
  • Οι νέοι κανόνες αναμένεται να αποφέρουν σημαντικά υγειονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη για τους πολίτες
  • Οι πολίτες θα έχουν καλύτερη πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με τις ρυπογόνες δραστηριότητες στην περιοχή τους
   

Το Κοινοβούλιο ενέκρινε τη θέση του σχετικά με το σχέδιο κανόνων για τη μείωση της ρύπανσης και την στροφή των μεγάλων αγροβιομηχανικών εγκαταστάσεων στην πράσινη μετάβαση.

Η θέση του Κοινοβουλίου σχετικά με την οδηγία για τις βιομηχανικές εκπομπές («industrial emissions directive – IED») και την οδηγία για την υγειονομική ταφή των αποβλήτων εγκρίθηκε από τους ευρωβουλευτές με 396 ψήφους υπέρ, 102 κατά και 131 αποχές. Όσον αφορά τον κανονισμό σχετικά με την διαδικτυακή πύλη βιομηχανικών εκπομπών, οι βουλευτές του ΕΚ ενέκριναν τη διαπραγματευτική τους εντολή με 563 ψήφους υπέρ, 52 κατά και 18 αποχές.

Βιομηχανικές και κτηνοτροφικές μονάδες στο πεδίο εφαρμογής των νέων μέτρων

Οι ευρωβουλευτές στήριξαν την πρόταση της Επιτροπής για την επέκταση της οδηγίας στις βιομηχανικές εκπομπές σε μονάδες εξόρυξης (ορυχεία) και στις μεγάλες μονάδες παραγωγής συσσωρευτών (εκτός εκείνων που λειτουργούν αποκλειστικά για την συναρμολόγηση μονάδων και συστοιχιών συσσωρευτών) . Η οδηγία τους υποχρεώνει να μειώσουν περαιτέρω τη ρύπανση του αέρα, των υδάτων και του εδάφους.

Όσον αφορά τις κτηνοτροφικές μονάδες, οι ευρωβουλευτές ψήφισαν να διατηρηθούν οι ισχύοντες κανόνες και να συμπεριληφθούν οι χοιροτροφικές μονάδες με περισσότερες από 2.000 θέσεις για χοίρους εκτροφής (άνω των 30 κιλών), ή με περισσότερες από 750 θέσεις για θηλυκούς χοίρους και οι πτηνοτροφικές μονάδες με περισσότερες από 40.000 θέσεις για πουλερικά, καθώς και οι φάρμες με περισσότερες από 750 μονάδες ζωικού κεφαλαίου («livestock unit – LSU»). Το Κοινοβούλιο δεν επιθυμεί την επέκτασή του στις εκμεταλλεύσεις βοοειδών, όπως πρότεινε η Επιτροπή. Η Επιτροπή πρότεινε αρχικά ένα κατώτατο όριο 150 μονάδες ζωικού κεφαλαίου για όλα τα ζώα. Οι ευρωβουλευτές υπογραμμίζουν επίσης ότι είναι σημαντικό να διασφαλιστεί πως οι παραγωγοί εκτός της ΕΕ πληρούν παρόμοιες προϋποθέσεις με αυτές των ευρωπαϊκών κανόνων.

Διαφάνεια και δημόσια συμμετοχή

Οι ευρωβουλευτές ψήφισαν επίσης υπέρ της αύξησης της διαφάνειας, της δημόσιας συμμετοχής και της πρόσβασης στη δικαιοσύνη σε σχέση με την αδειοδότηση, τη λειτουργία και τον έλεγχο των ρυθμιζόμενων εγκαταστάσεων. Το ευρωπαϊκό μητρώο έκλυσης και μεταφοράς ρύπων θα μετατραπεί σε ευρωπαϊκή διαδικτυακή πύλη για τις βιομηχανικές εκπομπές, όπου οι πολίτες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε δεδομένα σχετικά με όλες τις άδειες της ΕΕ και τις τοπικές ρυπογόνες δραστηριότητες.

Δηλώσεις

Μετά την ψηφοφορία, ο εισηγητής Radan KANEV (ΕΛΚ, Βουλγαρία) δήλωσε: «Η βελτίωση στην προστασία του περιβάλλοντος δεν χρειάζεται να οδηγήσει σε περισσότερη γραφειοκρατία. Η καινοτομία είναι καίριας σημασίας για την επίτευξη μηδενικής ρύπανσης και, για τον σκοπό αυτό, χρειαζόμαστε έναν πιο ανταγωνιστικό ευρωπαϊκό βιομηχανικό τομέα. Η πολιτική της ΕΕ πρέπει να είναι ρεαλιστική, οικονομικά εφικτή και να μην απειλεί την ανταγωνιστικότητα. Η θέση μας δίνει ‘ανάσες’ στις επιχειρήσεις, δίνοντάς τους εύλογες μεταβατικές περιόδους για να προετοιμαστούν για τις νέες απαιτήσεις, ταχείες διαδικασίες αδειοδότησης και ευελιξία για την ανάπτυξη αναδυόμενων τεχνικών».

Επόμενα βήματα

Το Κοινοβούλιο είναι έτοιμο για τις διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο σχετικά με την τελική μορφή της νομοθεσίας.

Σχετικές πληροφορίες

Η οδηγία για τις βιομηχανικές εκπομπές θεσπίζει κανόνες για την πρόληψη και τον έλεγχο της ρύπανσης της ατμοσφαίρας, των υδάτων και του εδάφους από τις εκπομπές μεγάλων γεωργικών και βιομηχανικών μονάδων, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας όπως το άσθμα, η βρογχίτιδα και ο καρκίνος που προκαλούν εκατοντάδες χιλιάδες πρόωρους θανάτους κάθε χρόνο στην ΕΕ. Αποτελεί μέρος του πράσινου και κυκλικού μετασχηματισμού της βιομηχανίας στην ΕΕ, αποφέροντας σημαντικά υγειονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη για τους πολίτες.

Η εν λόγω νομοθεσία ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των πολιτών όσον αφορά την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει», επιταχύνει την πράσινη μετάβαση και προωθεί πιο πράσινες διαδικασίες παραγωγής, όπως εκφράζονται στις προτάσεις 2(2), 3.1, 11(1) και 12(5) των συμπερασμάτων της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ