Πράσινες Συμβουλές για εξοικονόμηση ενέργειας στον κλιματισμό χώρων

  • Να συμβουλεύεστε πάντα και να συγκρίνετε τις ενεργειακές ετικέτες των κλιματιστικών μονάδων πριν προβείτε σε οποιαδήποτε αγορά.
  • Η ενεργειακή κλάση για τις κλιματιστικές μονάδες, ορίζεται από τους συντελεστές SEER (για την λειτουργία της ψύξης) και SCOP (για την λειτουργία της θέρμανσης). Σύγκρινε στην ενεργειακή κλάση την εποχιακή απόδοση και δείτε τις εκτιμώμενες κιλοβατώρες που θα καταναλώσετε.
  • Προτιμήστε κλιματιστικό «inverter». Η σωστή ρύθμιση της θερμοκρασίας (π.χ. το καλοκαίρι στους 29°C) θα επιτρέψει στο inverter να σας εξοικονομήσει αρκετά χρήματα λόγω της συνεχόμενης συντήρησης της επιλεγμένης θερμοκρασίας και της λειτουργία της σε χαμηλές στροφές. Η σωστή ρύθμιση της θερμοκρασίας βοηθάει γενικά στην εξοικονόμηση ενέργειας. Σε κάθε περίπτωση ρωτήστε τους ειδικούς του χώρου για να σας βοηθήσουν να κάνετε την καλύτερη επιλογή κλιματιστικού για τον χώρο σας.
  • Ρυθμίζετε το κλιματιστικό χρησιμοποιώντας ένα καλό θερμόμετρο τοίχου και είναι σκόπιμο η θερμοκρασία να μην είναι χαμηλότερη από 26 °C το καλοκαίρι.
  • Θα πρέπει να ερευνήσετε εάν είναι κατάλληλο για το χώρο σας και να συμβουλευτείτε ειδικευμένο μηχανικό και όχι απλούς πωλητές, πριν επιλέξετε.
  • Εάν σκοπεύετε να εγκαταστήσετε κλιματισμό για ολόκληρο διαμέρισμα ή κτίριο, θα ήταν σκόπιμο να ζητήσετε ειδική μελέτη.
  • Θα πρέπει όλα τα παράθυρα να είναι κλειστά όταν λειτουργείτε το κλιματιστικό για να μη χάνεται πολύτιμη ενέργεια.
  • Θα πρέπει να εφαρμόζετε πιστά τις οδηγίες του κατασκευαστή για την τοποθέτηση και συντήρηση του κλιματιστικού. Ο τακτικός και επιμελής καθαρισμός των φίλτρων αέρα του κλιματιστικού συμβάλλει σημαντικά στην εξοικονόμηση ενέργειας και στην αποδοτική λειτουργία του.

► Πράσινες συμβουλές:

– Πριν αγοράσετε κλιματιστικό, εξετάστε και τους εναλλακτικούς τρόπους με τους οποίους μπορείτε να έχετε δροσιά. Τα κλιματιστικά ειδικά στις ώρες αιχμής και θα κοστίσουν ακριβά στη λειτουργία τους και επί πλέον, ρυπαίνουν, αλλά και θερμαίνουν το περιβάλλον.

– Χρησιμοποιείτε ως εναλλακτική λύση, ανεμιστήρα οροφής στα δωμάτια, η οποία μπορεί να δροσίσει ικανοποιητικά κάθε χώρο, ενώ καταναλώνει ελάχιστη ενέργεια.

– Εναλλακτικά χρησιμοποιείτε ανεμιστήρα δαπέδου.

– Επιλέξτε το κατάλληλο σύστημα σκιασμού στα παράθυρά ανάλογα με τον προσανατολισμό τους.

– Φυτέψτε δέντρα κατά προτίμηση φυλλοβόλα για να σκιάσετε το κτίριο, αλλά και σε μπαλκόνια και ημιυπαίθριους χώρους (πέργκολες, κ.λ.π).

– Προτιμήστε ανοιχτά χρώματα στους εξωτερικούς τοίχους, στις οροφές, αλλά και στις τέντες, τα οποία αντανακλούν μεγάλο μέρος της ηλιακής ακτινοβολίας κατά τους θερινούς μήνες, ώστε να έχετε φυσική δροσιά και ευχάριστο περιβάλλον.

– Τις ζεστές μέρες να αερίζετε το σπίτι οπωσδήποτε και μόνο τη νύχτα.

– Μη χρησιμοποιείτε ενεργοβόρες συσκευές οι οποίες ταυτόχρονα θερμαίνουν και το χώρο (π.χ. ηλεκτρική κουζίνα, σίδερο) τις ώρες που έχει πολύ ζέστη.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ