Πώς ο πόλεμος στην Ουκρανία βάζει «φρένο» στην πράσινη στροφή του πλανήτη

Πριν από ένα χρόνο, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αποκάλεσε την κλιματική αλλαγή «το υπ’ αριθμόν ένα ζήτημα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα». Μαζί με άλλους παγκόσμιους ηγέτες, ανέλαβε μια σειρά φιλόδοξων δεσμεύσεων για τον περιορισμό της χρήσης ορυκτών καυσίμων και τη μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ένα χρόνο αργότερα, οι οικονομικές συνέπειες του πολέμου έχουν υποβιβάσει αυτές τις ανησυχίες σε δεύτερη μοίρα.

Καθώς η Ρωσία συνεχίζει την εισβολή της στην Ουκρανία, οι τιμές του πετρελαίου, οι οποίες έχουν ήδη διαταραχθεί από τον αυξανόμενο πληθωρισμό, κυμαίνονται περίπου στα 100 δολάρια το βαρέλι. Οι τιμές του φυσικού αερίου στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη εκτοξεύονται και οι ειδικοί λένε ότι η συνεχιζόμενη σύγκρουση θα μπορούσε να διαταράξει περαιτέρω τη ροή των προμηθειών πετρελαίου στην περιοχή. Η Ρωσία είναι σήμερα ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο, πίσω από τις ΗΠΑ.

Ανησυχία για αύξηση της χρήσης ορυκτών καυσίμων

Με την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού να γίνεται ξαφνικά ένα ακόμη μεγαλύτερο ζήτημα, οι υποστηρικτές του κλίματος ανησυχούν ότι η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου «εκμεταλλεύεται» τους φόβους των καταναλωτών για να υποστηρίξει την αύξηση της χρήσης ορυκτών καυσίμων και να βάλει στην άκρη προσωρινά τις ανησυχίες σχετικά με τα αέρια του θερμοκηπίου που εκλύονται στην ατμόσφαιρα.

Ένα παράδειγμα είναι το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου (API). Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός του, Mike Sommers, σε πρόσφατη δήλωση του υποστήριξε: «Οι πολιτικές που περιορίζουν την ανάπτυξη του φυσικού αερίου και του πετρελαίου στις ΗΠΑ είναι βήματα προς τη λάθος κατεύθυνση. Λίγα πράγματα είναι πιο κρίσιμα αυτή τη στιγμή από την παροχή ενεργειακής ασφάλειας στους Αμερικανούς καταναλωτές καθώς και στους συμμάχους μας στο εξωτερικό».

Την Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου, την ημέρα που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Josh Hawley μίλησε στο συνέδριο πολιτικής δράσης των Συντηρητικών στη Φλόριντα και δήλωσε ότι ο Μπάιντεν «κλείνει την αμερικανική παραγωγή ενέργειας και δίνει πράσινο φως στη ρωσική παραγωγή ενέργειας… Είναι να απορεί κανείς που ο Βλαντιμίρ Πούτιν αισθάνεται ενθαρρυμένος να κάνει ό,τι δ(ιάολο) θέλει να κάνει;».

«Αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία είναι απολύτως οδυνηρό και μην αμφιβάλλετε: τα ορυκτά καύσιμα διευκόλυναν αυτόν τον δικτάτορα», έγραψε σε ανακοίνωσή της η Evergreen Action, μια ομάδα υπεράσπισης που δημιουργήθηκε από πρώην στελέχη του κυβερνήτη της Ουάσιγκτον Jay Inslee. «Σε αντίθεση με όσα λένε οι Ρεπουμπλικάνοι και το API, η μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα στις ΑΠΕ θα ήταν μια άμυνα απέναντι στην αστάθεια δικτατόρων όπως ο Πούτιν».

Η ClearView Energy Partners προειδοποίησε αυτή την εβδομάδα ότι η «διασύνδεση της Ρωσίας με τις παγκόσμιες αγορές» και τα μερίδια των ολιγαρχών της σε ενεργειακές εταιρείες μπορεί να καταστήσουν τις επιπτώσεις δύσκολο να αποφευχθούν πλήρως.

Σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη, ο Μπάιντεν δήλωσε ότι είναι «κρίσιμο» για τον ίδιο να «περιορίσει τον πόνο που νιώθει ο αμερικανικός λαός στο βενζινάδικο».

Ακόμη και πριν από την εισβολή της Ρωσίας, οι φόβοι για τον πληθωρισμό προκάλεσαν αύξηση των γεωτρήσεων. Τον Δεκέμβριο, η υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Jennifer Granholm προέτρεψε τους Αμερικανούς πετρελαιοπαραγωγούς να αυξήσουν την παραγωγή, λέγοντάς τους να ανεβάσουν «τον αριθμό των πλατφόρμων άντλησης πετρελαίου». Η Exxon Mobil ανακοίνωσε αυτό το μήνα ότι θα αυξήσει τις δαπάνες της για νέες πετρελαιοπηγές και οι frackers που κάποτε πίστευαν ότι ο κλάδος τους είχε πεθάνει επιστρέφουν με ορμή.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ