Τα κατοικίδια ζώα είναι συνοδοιπόροι του ανθρώπου από τα αρχαία χρόνια. Από τα πρώτα κι’ όλας στάδια του πολιτισμού μας ήταν απαραίτητα για την καλλιέργεια της γης, την τροφή, την ένδυσή μας και χωρίς εκείνα η ανθρωπότητα δεν θα είχε εξελιχθεί στα σημερινά επίπεδα. Ωστόσο, με την πάροδο των χρόνων τα ζώα παρέμειναν απαραίτητα, αλλά απέκτησαν διαφορετική σημασία.
Πλέον, οι άνθρωποι έχουμε μία σχέση συναισθηματική και συντροφική μαζί τους. Έρευνες έχουν δείξει ότι με την απλή παρουσία ενός ζώου στην καθημερινότητά μας, η ορμόνη ωξυτοκίνη (ορμόνη της αγάπης) εκκρίνεται αυτόματα στον οργανισμό μας, μειώνοντας το άγχος, την ταχύτητα των αναπνοών και την αρτηριακή πίεση. Ο ψυχίατρος του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια Δρ. Ίαν Κουκ, υποστηρίζει ότι τα ζώα προσφέρουν μία άνευ όρων αγάπη, η οποία είναι πολύτιμη για τους ανθρώπους που έχουν κατάθλιψη.
Πρόσφατες έρευνες, οι οποίες διερεύνησαν τα οφέλη των κατοικίδιων ζώων και την αλληλεπίδραση των ανθρώπων με τα ζώα, ανακάλυψαν ότι τα σκυλιά συντροφιάς διαδραματίζουν πολύ σημαντικό ρόλο σε ψυχολογικά ευάλωτους ανθρώπους. Τα κατοικίδια, επίσης, βοηθούν τους ιδιοκτήτες τους να αποστασιοποιούνται από το άγχος και τα συμπτώματα κακής ψυχικής υγείας.
Γνωρίζατε ότι:
Όταν χαϊδεύουμε ένα ζώο μειώνονται οι καρδιακοί μας παλμοί και αυτό βοηθάει στη διατήρηση της ψυχικής μας ηρεμίας.
Μία γάτα γουργουρίζει με συχνότητα που αντιστοιχεί στο μήκος εκείνων που χρησιμοποιούνται για θεραπείες δονήσεων αναγέννησης των ιστών.
Τα παιδιά που μεγαλώνουν με κατοικίδια ζώα, όταν βρίσκονται σε στρεσογόνες καταστάσεις παρουσιάζουν χαμηλότερα επίπεδα κορτιζόλης, σε σύγκριση με τα υπόλοιπα παιδιά.
Τα ζώα μας προσφέρουν ασφάλεια. Τα περισσότερα κατοικίδια έχουν διαίσθηση και αντιλαμβάνονται τους κινδύνους. Τα σκυλιά, ειδικότερα, σε πολλές περιπτώσεις έχουν προστατέψει τους ιδιοκτήτες τους σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.
Εάν υπάρχει στη ζωή μας ένα κατοικίδιο ζώο, δε νιώθουμε ποτέ μόνοι. Αυτό μπορεί πραγματικά να κάνει τη διαφορά στην ζωή μας, καθώς καθημερινά τονώνεται η διάθεση μας.
Ένα κατοικίδιο χρειάζεται καθημερινή και διαρκή φροντίδα από εμάς. Έτσι αυτή η κατάσταση μας κάνει υπεύθυνους και μας αυξάνει την αυτοπεποίθηση.
Τα παιδιά που μεγαλώνουν με ένα κατοικίδιο έχουν λιγότερες πιθανότητες να αποκτήσουν αλλεργίες.
Πηγή εικόνας: Frezyland.gr
Τι είναι το Pet therapy (θεραπεία με ζώα);
Η θεραπεία «Pet therapy» είναι μία εναλλακτική μορφή ψυχολογικής βοήθειας και βασίζεται στις συναισθηματικές σχέσεις που αναπτύσσονται ανάμεσα στους ανθρώπους και τα ζώα. Μελετήθηκε το 1960 και έχει ως σκοπό τη βοήθεια των ανθρώπων με τα οφέλη που προσφέρει η συντροφιά ενός ζώου. Σε παιδιατρικές κλινικές, φυλακές, γηροκομεία, αλλά και σε κάποια Πανεπιστήμια, υπάρχουν ειδικά διαμορφωμένοι χώροι με εκπαιδευμένα ζώα, τα οποία αποτελούν μέρος θεραπευτικής αγωγής.
Έχει αποδειχθεί πως τα άτομα με κινητικά προβλήματα, νοητική υστέρηση, αυτισμό και πλήθος ασθενών με ψυχοπνευματικές παθήσεις, ευνοούνται με τη συγκεκριμένη θεραπεία. Επιπλέον, ο δεσμός που δημιουργείται ανάμεσα στους ανθρώπους και τα ζώα, βελτιώνει την ποιότητα ζωής σε οποιοδήποτε παιδί, έφηβο και ενήλικο, που δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα υγείας.
Τα οφέλη που προσφέρουν τα ζώα στην ψυχολογία μας είναι πολλαπλά και επιστημονικά αποδεδειγμένα. Ωστόσο, ένα ζωάκι έχει την ανάγκη της φροντίδας μας για όλη του τη ζωή, κατά τη διάρκεια της οποίας θα μας προσφέρει στιγμές γεμάτες χαρά και θετικά συναισθήματα.