20+1 Γύπες στους ουρανούς της Κύπρου

ισωσ σε ενδιαφερουν

Η προσθήκη ενός ακόμη Γύπα σε έναν τόσο μειωμένο πληθυσμό όπως αυτόν της Κύπρου μόνο καλά νέα μπορεί να σημαίνει για την επιβίωση του είδους το νησί.

Χάρη στο πρόγραμμα LIFE “Ζωή με τους Γύπες”, ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος και η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας παρακολουθούν στενά τη φετινή αναπαραγωγική δραστηριότητα των Γυπών με τακτικές επισκέψεις σε τρεις τοποθεσίες όπου παρατηρήθηκαν 3 φωλιές με μικρά για φέτος.

Τα καλά νέα έφτασαν σήμερα αφού το μικρό της μιας φωλιάς, η οποία παρακολουθείτο από τον Μάρτιο, έχει κάνει την πρώτη του πτήση το Σαββατοκύριακο που πέρασε (1-2 Αυγούστου), ελπίζουμε επιτυχώς. Πρόκειται για απόγονο δύο κρητικών πουλιών με σήμανση FHH για το θηλυκό και AAJ για το αρσενικό, που ήρθαν Κύπρο μέσω του έργου “ΓΥΠΑΣ” (2011-2014).

Στη δεύτερη φωλιά, ο μικρός Γύπας αναπτύσσεται φυσιολογικά και αναμένεται να κάνει την πρώτη του πτήση σε περίπου ενάμιση μήνα. Στην τρίτη φωλιά, από τα μέσα Απριλίου δυστυχώς έπαψε να παρατηρείται δραστηριότητα και λόγω εξαιρετικά κακής ορατότητας εξαιτίας της θέσης της φωλιάς δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για την επιτυχία της.

Το μεγάλωμα ενός Γύπα δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ολόκληρη η αναπαραγωγική δραστηριότητα ενός ζευγαριού Γυπών μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 10 μήνες, από τον Νοέμβρη – Δεκέμβρη με την αναζήτηση τοποθεσίας για φώλιασμα μέχρι και τον Αύγουστο – Σεπτέμβρη που θα πετάξει το μικρό. Οι νεοσσοί εκκολάπτονται μέσα στον Μάρτη – Απρίλη μετά από 8 εβδομάδες περίπου επώασης. Από την ημέρα της εκκόλαψης, ο νεοσσός παραμένει για περίπου 18 εβδομάδες στη φωλιά. Καθώς πλησιάζει η ημέρα της πρώτης του πτήσης, ο νεοσσός κάνει τεντώματα και χτυπά τις φτερούγες του για εξάσκηση, και όσο μεγαλώνει, οι γονείς το επισκέπτονται όλο και πιο αραιά στη φωλιά. Κατά το διάστημα αυτό, οι γονείς προσπαθούν να παρέχουν κατά μέσο όρο 600 γραμμάρια τροφής την ημέρα, τόσο όσο χρειάζεται ένας νεοσσός Γύπα για να μεγαλώσει. Ακόμα και μετά που θα πετάξει, οι γονείς για κάποιο διάστημα συνεχίζουν να το φροντίζουν και να του παρέχουν τροφή.

Η ύπαρξη τροφής, η ελεύθερη από δηλητήρια ύπαιθρος, οι ανενόχλητες τοποθεσίες φωλιάσματος είναι βασικές προϋποθέσεις για την επιτυχή αναπαραγωγή και επιβίωση του Γύπα. Αυτές και άλλες προϋποθέσεις είναι που προσπαθεί να ενισχύσει η ομάδα του προγράμματος LIFE “Ζωή με τους Γύπες», έτσι ώστε ο πληθυσμός του Γύπα να αυξηθεί και να αρχίσει να φτάνει ένα βιώσιμο αριθμό.

Αν αναλογιστούμε ότι ένας Γύπας χρειάζεται να φτάσει την ηλικία των πέντε χρόνων για να αναπαραχθεί και η τοποθέτηση ενός και μόνο δηλητηριασμένου δολώματος στην ύπαιθρο μπορεί να σκοτώσει δεκάδες Γύπες ταυτόχρονα, τότε εύκολα αντιλαμβανόμαστε ότι το είδος στην Κύπρο κρέμεται από μια κλωστή.
Η επιστημονική ομάδα του προγράμματος θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις τοποθεσίες των φωλιών και ευελπιστούμε ότι το μικρό που μόλις έχει πετάξει θα ζήσει για πολλά χρόνια ακόμα συνεισφέροντας και αυτό με απογόνους.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

Ερευνητές ανέπτυξαν νέα μέθοδο δορυφορικού εντοπισμού πλαστικών στις θάλασσες

Επιστήμονες από την Ελλάδα και τη Βρετανία ανέπτυξαν μία νέα μέθοδο ανίχνευσης πλαστικών που επιπλέουν στις θάλασσες. Η νέα τεχνική, που χρησιμοποιεί δεδομένα των δορυφόρων...

Τα ζώα με το δυνατότερο δάγκωμα στον κόσμο

Υπάρχουν ζώα σε αυτόν τον πλανήτη, που το δάγκωμα τους είναι φονικό, καθώς ασκούν τεράστια πίεση και μπορούν να κάνουν τα κόκκαλα μας κομμάτια....

Απομακρύνουμε φυσικά τα έντομα από την κουζίνα

Έφτασε το καλοκαίρι και μαζί με τη ζέστη κάνουν την εμφάνιση τους πολλοί «ανεπιθύμητοι» επισκέπτες στην κουζίνα μας. Επειδή λοιπόν όταν γυρίσουμε από τις...

ΕΙΔΗΣΕΙΣ