Ξεράθηκαν στις κουζούπες τα σταφύλια λόγω καύσωνα

Χαριστική βολή στα διαχρονικά σοβαρά προβλήµατα που αντιµετωπίζουν και τους αναγκάζουν σταδιακά να εγκαταλείπουν κάθε περαιτέρω προσπάθεια να κρατήσουν ζωντανό τον κλάδο τους, αποτελεί για τους αµπελουργούς των κατ’ εξοχήν αµπελουργικών επαρχιών Λεµεσού και Πάφου, η ανοµβρία και ιδιαίτερα ο παρατεταµένος καύσωνας των τελευταίων µηνών που κυριολεκτικά έκαψε τη φετινή σοδειά, δηµιουργώντας και τον ανάλογο αρνητικό αντίκτυπο στη διαδικασία παραλαβής σταφυλιών από οινοβιοµηχανίες και µικρά τοπικά οινοποιεία.

Ξεράθηκαν στις κουζούπες τα σταφύλια λόγω καύσωνα 3

Η ανάγκη και η υποχρέωση του κράτους να αντιµετωπίσει επιτέλους µε σοβαρότητα και αποφασιστικότητα την κατάσταση συνδράµοντας οικονοµικά και µε άλλους τρόπους αυτή την κατηγορία αγροτών, προβάλλει όσο ποτέ άλλοτε επιτακτική. Είναι εδώ που εναποθέτουν πλέον τις ελπίδες τους οι άµεσα επηρεαζόµενοι καλλιεργητές οι οποίοι κτυπούν, για µια ακόµα φορά, το καµπανάκι αφανισµού του κλάδου της αµπελουργίας και κατ’ επέκταση της παραγωγής κρασιού που κουβαλούν ιστορία και παράδοση πολλών χιλιετιών.

Ηρ. Αντωνιάδης: Να έρθει αρωγός το κράτος µε άµεσες ενισχύσεις

Το πρόβληµα είναι τεράστιο, αναφέρει ο Επαρχιακός Γραµµατέας Πάφου της ΕΚΑ, Ηρόδοτος Αντωνιάδης, ο οποίος εισπράττει την απόγνωση των αµπελουργών καθηµερινά, επισηµαίνοντας ότι µε τον καύσωνα τα σταφύλια αποξεράθηκαν φέτος πάνω στις «κουζούπες», µε αποτέλεσµα η φετινή παραγωγή να είναι σχεδόν µηδενική.

Οι αµπελουργοί θέλουν και πρέπει να αποζηµιωθούν, τονίζει, εξηγώντας ότι «εκεί που έκαναν όλες τις εργασίες που έπρεπε καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου µε πολύ υψηλά κόστη -καλλιέργειες, κλαδέµατα, λιπάσµατα, ψεκασµούς κ.λπ.- και περίµεναν την παραγωγή τους, δεν µπορούν να έχουν έσοδα». Και εκείνο που επιζητούν πλέον είναι «να έρθει αρωγός το κράτος µε άµεσες ενισχύσεις που θα απαλύνουν την απόγνωσή τους και θα καλύψουν κάπως τη ζηµιά τους».

Ένα άλλο ζήτηµα που θέτουν οι αγροτικές οργανώσεις, αλλά και οι ίδιοι οι αµπελουργοί έχει να κάνει µε τις περιοχές Natura που γειτνιάζουν µε εκτάσεις αµπελώνων στους οποίους όµως απαγορεύεται η χρήση λιπασµάτων, τα ψεκάσµατα και κάποιες άλλες δράσεις απαραίτητες για την ανάπτυξη των αµπελιών που είναι αυτά που θα δώσουν και την παραγωγή.

Αναφερόµενος στο ρόλο που µπορούν να διαδραµατίσουν οι οινοβιοµηχανίες, ο κ. Αντωνιάδης επισηµαίνει ότι η µεγαλύτερη βιοµηχανία που µπορεί να βοηθήσει τους αµπελουργούς είναι ο ΣΟ∆ΑΠ. Όπως διευκρινίζει, πριν δύο χρόνια υπήρχαν 7 εκατ. λίτρα αδιάθετου χυµού στα ντεπόζιτα, αλλά σιγά-σιγά ξεκίνησε η απορρόφηση. Πέρσι, έγινε διάθεση 2,5 εκατ. λίτρων και φέτος διατέθηκε και άλλη ποσότητα, ενώ έγινε και µια συµφωνία µε τη ΛΟΕΛ να απορροφήσει κάποιαν από την αδιάθετη ποσότητα, οπότε θα έχει πλέον την ευχέρεια ο ΣΟ∆ΑΠ να πάρει νέες ποσότητες από τα σταφύλια που γλίτωσαν από την καταστροφή των καιρικών συνθηκών.

«Είναι όµως βασικό να τεθούν κάποια ποιοτικά χαρακτηριστικά, ώστε να µπορεί ο αµπελουργός µέσα από ελέγχους και τη συνδροµή του Τµήµατος Γεωργίας να παράγει ποιοτικό σταφύλι και να µην πηγαίνει ο ανθός της παραγωγής στους ιδιώτες και τα υπόλοιπα στον ΣΟ∆ΑΠ», υποδεικνύει ο Γραµµατέας της ΕΚΑ Πάφου.

«Μπήκαµε σε άλλη φάση και ανοίγονται νέες προοπτικές ώστε µέρος της παραγωγής να πηγαίνει στις εξαγωγές και το άλλο στην εγχώρια αγορά», αναφέρει επισηµαίνοντας ότι «λόγω του ότι υπήρχε αρκετό στοκ η φετινή µειωµένη παραγωγή έπεσε πολύ κάτω σε ό,τι αφορά την προσφερόµενη τιµή αγοράς του προϊόντος».

Ν. Σαββίδης: Ο ΣΟΔΑΠ θα παραλάβει µεγάλο µέρος της φετινής παραγωγής

Τα χαµηλά επίπεδα της φετινής συνολικής παραγωγής οινοποιήσιµων σταφυλιών, επισηµαίνει και ο πρόεδρος του ΣΟ∆ΑΠ, Νίκος Σαββίδης, αναφέροντας ότι η παρατεταµένη ανοµβρία του περασµένου χειµώνα και ο καύσωνας που επικράτησε ιδιαίτερα σε όλη τη διάρκεια του περασµένου Ιουνίου έχουν σηµαντικές συνέπειες στη γεωργία και την αµπελουργία ειδικότερα.

Παρά το ότι αρχικά η παραγωγή ήταν ικανοποιητική, τελικά, λόγω κυρίως του καύσωνα δεν ευόδωσε και δεν ωρίµασε, όπως εξήγησε ο κ. Σαββίδης, σηµειώνοντας ότι η φετινή παραγωγή σταφυλιών σε κιλά ανταποκρίνεται στα επίπεδα του προηγούµενου χρόνου. Για αυτόν το λόγο και παρά το γεγονός ότι ο ΣΟ∆ΑΠ µερίµνησε και βρήκε αγορά για να παραλάβει όλα τα σταφύλια των αµπελουργών, είναι πιθανό να µην παραλάβει 4.000 τόνους, όπως είχε προβλέψει πριν από δύο µήνες, αλλά να παραλάβει µόνο 2.000 τόνους.

Η παραλαβή σταφυλιών βρίσκεται σε εξέλιξη και αναµένεται ότι θα απορροφηθούν από τους αµπελουργούς 2.000 περίπου τόνοι, µε ανοικτό το ενδεχόµενο να απορροφηθεί διπλάσια ποσότητα.

Μέχρι τώρα ο ΣΟ∆ΑΠ παρέλαβε από τους αµπελουργούς περισσότερους από 500 τόνους και όπως διαβεβαιώνει ο πρόεδρος του Οργανισµού, υπάρχει η προθυµία για να παραληφθούν φέτος όσο το δυνατόν µεγαλύτερες ποσότητες, αφού έχουν φύγει τα αποθέµατα προηγουµένων χρόνων. Ήδη έχει εξευρεθεί αγορά για να φύγει αµέσως µια ποσότητα 1,5 εκατοµµυρίου λίτρων φρέσκου κρασιού από «ξυνιστέρι» που αποτελεί τη βασική ποικιλία άσπρου σταφυλιού, αλλά και το κύριο πρόβληµα πλεονάσµατος από τα προηγούµενα χρόνια.

Χαρακτηρίζοντας άνισο τον ανταγωνισµό που δέχονται τα κυπριακά κρασιά από τα εισαγόµενα, ο πρόεδρος του ΣΟ∆ΑΠ επισηµαίνει το πολύ υψηλότερο κόστος παραγωγής που υπάρχει στην Κύπρο. Σε ό,τι αφορά τις τιµές που προσφέρει ο ΣΟ∆ΑΠ, τονίζεται ότι καταβλήθηκε κάθε δυνατή προσπάθεια για να ικανοποιηθούν οι αµπελουργοί στο πλαίσιο βέβαια και των δυνατοτήτων του Οργανισµού.

Νέοι άνθρωποι µάχονται να συνεχίσουν την παράδοση  

Ανεξάρτητα από την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι αµπελουργοί και τα απανωτά κτυπήµατα που εδώ και αρκετά χρόνια δέχεται ο κλάδος, υπάρχει µια χαραµάδα ελπίδας για ανάκαµψη της αµπελουργίας. Η αχτίδα φωτός πηγάζει µέσα από νέους ανθρώπους οι οποίοι, παρά τα προβλήµατα που αναφύονται, επιδεικνύουν ενδιαφέρον και επιζητούν την εµπλοκή τους στη διαδικασία της αµπελοκαλλιέργειας. Κάποιοι το κάνουν λόγω καταγωγής και οικογενειακής παράδοσης, άλλοι λόγω της επιθυµίας για επιστροφή στη φύση.

Ιδιαίτερα στην επαρχία Πάφου, αλλά και σε χωριά της Λεµεσού είναι αρκετοί οι νέοι που ήδη ασχολούνται µε τα αµπέλια και το κρασί, αναφέρει ο Ηρόδοτος Αντωνιάδης, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι αν η κυβέρνηση δώσει κίνητρα σε αυτούς τους ανθρώπους, αξίζει τον κόπο να συνεχίσουν και είναι αυτό ακριβώς που θέλουν και οι ίδιοι. «Αν αντιληφθεί η κυβέρνηση τη σηµασία της παροχής στήριξης σε αυτούς τους νέους και γενικότερα σε όσους επιζητούν την απασχόληση στον τοµέα της γεωργίας, τότε θα πάρει ανάσα και η ύπαιθρος, αφού όταν ένας νέος αποφασίσει να ασχοληθεί µε τη γη, αναπόφευκτα θα κατοικήσει και στην ύπαιθρο, οπότε έτσι θα ξαναζωντανέψουν και τα χωριά».

Είναι ενθαρρυντικό ότι αρκετοί κατάφεραν να εξασφαλίσουν επιδοτήσεις που βοήθησαν στην αγορά µηχανηµάτων και στη δηµιουργία µικρών τοπικών οινοποιείων. Από την άλλη όµως, όπως επισηµαίνουν οι ίδιοι οι νέοι που αποφάσισαν να απασχοληθούν στην ύπαιθρο, «τα υψηλά λειτουργικά κόστη λόγω και των τεράστιων αυξήσεων, ιδιαίτερα στις τιµές του ηλεκτρισµού και των καυσίµων, αλλά και οι αποτυχίες λόγω καιρικών συνθηκών, µας ρίχνουν έξω».

 

, …

Συνέχισε την ανάγνωση στο dialogos.com.cy Read More

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ