Λιγότερα πλαστικά απορρίμματα σημαίνει καθαρότερες παραλίες

Έχετε παρατηρήσει κάτι διαφορετικό σχετικά με τα καπάκια στα πλαστικά μπουκάλια τελευταία;

Έχετε παρατηρήσει κάτι διαφορετι­κό σχετικά με τα καπάκια στα πλαστικά μπουκάλια τελευταία; Αυτό είναι μόνο ένα από τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ρύπανσης από πλαστικά.

Tα πλαστικά μπουκάλια μιας χρήσης που πωλούνται στην ΕΕ, πρέπει πλέον να συνοδεύονται από το καπάκι τους. Αυτό μπορεί να φαίνεται μια μικρή αλ­λαγή, αλλά ο αντίκτυπός της μπορεί να είναι τεράστιος. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Κομισιόν, τα πλαστικά καπάκια αποτελούν μέρος των σχεδόν 26 εκατομμυρίων τόνων πλαστικών απορριμμάτων που παράγονται κάθε χρόνο στην Ευρώπη, μεγάλο μέρος των οποίων ξεβράζεται σε παραλίες σε όλο τον κόσμο. Αναφέρεται μάλιστα ότι το 80% περίπου των θαλάσσιων απορριμ­μάτων είναι πλαστικά. Η νέα νομοθεσία η οποία εφαρμόστηκε πρόσφατα αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής της ΕΕ για τα πλαστικά για την προστασία του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης υγείας με τη μείωση της πλαστικής ρύ­πανσης και των θαλάσσιων απορριμμά­των και την επιτάχυνση της μετάβασής μας σε μια κυκλική και αποδοτική από πλευράς πόρων οικονομία πλαστικών. Η στρατηγική καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο η ΕΕ σχεδιάζει να μειώσει τα πλα­στικά απόβλητα σε ολόκληρο το φάσμα της παραγωγής πλαστικών. Η οδηγία για τα πλαστικά μιας χρήσης δεν είναι «κατά του πλαστικού». Είναι ενάντια στη μη βι­ώσιμη χρήση και τη ρύπανση του πλα­στικού. Ακολουθούν ορισμένοι από τους τομείς στους οποίους η ΕΕ εργάζεται για τη μείωση της πλαστικής ρύπανσης.

Τα 10 πλαστικά που βρίσκονται πιο συχνά στις παραλίες

Τα πλαστικά προϊόντα μιας χρήσης χρησιμοποιούνται μία φορά ή για μι­κρό χρονικό διάστημα πριν πεταχτούν. Σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ για τα πλαστικά μιας χρήσης, η ΕΕ αντιμετω­πίζει τα 10 πλαστικά μιας χρήσης που βρίσκονται πιο συχνά στις παραλίες της Ευρώπης και προωθεί βιώσιμες εναλλα­κτικές λύσεις.

Μπαστούνια από βαμβάκι
Μαχαιροπίρουνα, πιάτα, καλαμάκια και αναδευτήρες
Μπαλόνια και μπαστούνια για μπα­λόνια
Δοχεία τροφίμων
Κύπελλα για ποτά
Δοχεία ποτών
Αποτσίγαρα
Πλαστικές σακούλες
Πακέτα και περιτυλίγματα
Υγρά μαντηλάκια και είδη υγιεινής

Όπου οι βιώσιμες εναλλακτικές λύ­σεις είναι εύκολα διαθέσιμες και προσι­τές, τα πλαστικά προϊόντα μιας χρήσης απαγορεύονται από την αγορά της ΕΕ. Αυτό ισχύει για βαμβακερά μπαστού­νια, μαχαιροπίρουνα, πιάτα, καλαμάκια, αναδευτήρες, ξυλάκια για μπαλόνια και δοχεία τροφίμων και ποτών από διο­γκωμένη πολυστερίνη, καθώς και για όλα τα προϊόντα από οξοδιασπώμενα πλαστικά. Για άλλα πλαστικά προϊόντα μιας χρήσης, η ΕΕ εστιάζει στον περιο­ρισμό της χρήσης τους, για παράδειγμα, με την εισαγωγή απαιτήσεων σχεδια­σμού, όπως η σύνδεση καπακιών σε φιάλες.

Σημειώνεται ότι κάθε χρόνο, η Ευ­ρωπαϊκή Ένωση, σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη και τα Στρουμφ, διοργα­νώνει μια εκστρατεία ευαισθητοποίησης -#EUBeachCleanup- που περιλαμβάνει παραλίες, όχθες ποταμών και διάφορες εκδηλώσεις καθαρισμού σε όλο τον κό­σμο.

, …

Συνέχισε την ανάγνωση στο dialogos.com.cy Read More

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ